3.2 Verveelvoudigen van een werk
reproduceren
bewerken
Het tweede exploitatierecht dat exclusief aan u toekomt op basis van het Auteurswet is verveelvoudigen. Verveelvoudigen is het reproduceren van een werk. Dit wordt met niet al te veel woorden omschreven in artikel 13 Aw. Verveelvoudigen kan bijvoorbeeld slaafs kopiëren zijn (van een mp3 op de computer of van een tekst op de kopieermachine), waarbij geen creatieve keuzes van de verveelvoudiger aan te pas komen. Een andere vorm van verveelvoudigen is bewerken, zoals de vertaler van een boek dat doet. De bewerker krijgt dan een zelfstandig auteursrecht gebaseerd op zijn creatieve keuzes bij het bewerken.
Verzetten
toestemming
incidenteel
De oorspronkelijke rechthebbende kan zich verzetten tegen beide vormen van verveelvoudigen van zijn werk. Dus ook een bewerker moet toestemming hebben van de oorspronkelijke rechthebbende voordat hij het originele werk mag bewerken. Wat uitdrukkelijk is uitgesloten van het verveelvoudigingsbegrip zijn bewerkingen die zoveel afstand van het origineel houden, dat er sprake is van een nieuw, oorspronkelijk werk (artikel 13 Aw). Ook tijdelijke verveelvoudigingen van incidentele aard, die onderdeel uitmaken van het technische procedé, zoals doorgifte van informatie over internet door internetproviders, zijn uitgesloten van het verveelvoudigingsbegrip (artikel 13a Aw). Tegen deze uitsluitingen kunt u zich als rechthebbende dus niet verzetten.
Het verveelvoudigingsrecht kent geen uitputting. U kunt zich dus altijd verzetten tegen verveelvoudiging van rechtsgeldig in het verkeer gebrachte exemplaren.