7.1 Redenen voor aanpassingen
niet bekend
Als u te maken krijgt met omstandigheden die op het moment van goedkeuring van het bestaande reglement (nog) niet bekend waren, is een wijziging van het reglement vaak niet te vermijden. Een goed moment om hierover na te denken is in ieder geval als er net een nieuwe OR is aangetreden. Globaal zijn er drie redenen om het reglement te wijzigen:
- bij veranderde omstandigheden in uw organisatie;
- als de bepalingen botsen met de praktijk;
- bij verandering in de wetgeving over medezeggenschap.
7.1.1 Veranderingen in uw organisatie
uitbreiding
vermindering
Een verandering in het personeelsbestand kan ervoor zorgen dat het aantal leden in uw OR moet veranderen. Dit aantal is immers gekoppeld aan het aantal werknemers in uw organisatie – de zogeheten ‘in de onderneming werkzame personen’. Uitbreiding is bijvoorbeeld nodig als uw bestuurder onlangs een andere organisatie heeft overgenomen waardoor het aantal werknemers in korte tijd enorm is gegroeid. Vermindering kan nodig zijn omdat uw bestuurder juist flink op het aantal werknemers heeft bezuinigd. In beide gevallen mag u van de WOR het aantal leden van uw OR alleen aanpassen als u dit in het reglement wijzigt.
Verandert u in uw OR-reglement de omvang van uw ondernemingsraad, dan gaat deze wijziging pas in tijdens de volgende zittingsperiode.
7.1.2 Botsende praktijk
praktijk
Het komt regelmatig voor dat een OR het reglement wil wijzigen omdat de raad vaststelt dat een paragraaf in de praktijk slecht toepasbaar is. Als u bijvoorbeeld in uw reglement een afspraak heeft opgenomen om wekelijks te vergaderen, dan kan het zomaar zijn dat na verloop van tijd blijkt dat u elkaar weinig te melden heeft als u elkaar iedere week ziet. Waarom dan op dezelfde voet doorgaan als u de mogelijkheid heeft om de vergaderfrequentie aan te passen naar bijvoorbeeld tweewekelijks of maandelijks?
Opvullen van hiaten
beter anders
U kunt na verloop van tijd ook merken dat er hiaten in het reglement zitten. U mist bijvoorbeeld bepaalde regelingen of u komt er tijdens een OR-cursus achter dat u bepaalde zaken misschien beter anders kunt regelen. In dat geval kunt u net doen alsof uw neus bloedt en duimen dat dit in de toekomst niet tot problemen zal leiden, maar het is beter om de koe bij de horens te vatten en een wijzigingsvoorstel in te dienen.
7.1.3 Verandering in wetgeving
niet in strijd met de wet
Ook een verandering in de WOR of andere wetten kunnen de aanleiding zijn voor een aanpassing in uw OR-reglement. Het reglement mag namelijk niet in strijd zijn met de wet en door een wetswijziging zou die situatie kunnen ontstaan. Het is de taak van uw OR om regelmatig te bekijken of er wetswijzigingen zijn ingegaan die ervoor zorgen dat u uw reglement moet aanpassen.
Als de regering een wetswijziging goedkeurt die indruist tegen uw bestaande OR-reglement, moet u uw reglement zo spoedig mogelijk wijzigen. Denk aan de wijzigingen rondom de kiesrechttermijnen (zie paragraaf 5.3.1)