U bent hier

Onderneming & Salaris
Auto van de zaak5. Verplicht rapporteren over kilometers 5.1 Wie is rapportageplichtig?

5.1 Wie is rapportageplichtig?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

rapportagejaar

U vraagt zich nu vast af of ook uw onderneming rapportageplichtig is. De grens hiervoor is gesteld op minimaal 100 werknemers op 1 januari van het rapportagejaar. Voor 2024 kijkt u voor uw onderneming dus naar het aantal mensen die op 1 januari 2024 in dienst zijn.

5.1.1 Werknemersgrens

uitzendkracht

Als werknemer worden alleen personen aangemerkt die op basis van een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling minstens 20 uur betaalde arbeid per maand verrichten. Ingehuurde gedetacheerden, uitzendkrachten, vrijwilligers, wethouders, gemeenteraadsleden en andere politieke vertegenwoordigers worden niet gezien als werknemer, ongeacht of ze meer dan 20 uur per maand werken.

KvK-nummer

Voor de bepaling of uw onderneming 100 of meer werknemers in dienst heeft, speelt uw loonheffingennummer geen rol. Er wordt gekeken naar het handelsregisternummer (KvK-nummer). Heeft uw onderneming meerdere vestigingen die onder hetzelfde KvK-nummer vallen? Dan wordt dit als één onderneming beschouwd. Vestigingen buiten Nederland vallen buiten de rapportageverplichting!

Aan de hand van het stappenplan op rendement.nl/fadossier kunt u nagaan of uw onderneming rapportageplichtig is. In totaal vallen zo’n 8.000 organisaties onder het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit. Er komt nog apart beleid voor kleinere werkgevers.

5.1.2 Uitzonderingen op rapportageplicht

buitenlandse reizen

serviceauto

De rapportageplicht kent de nodige uitzonderingen. Zo hoeft uw onderneming niet over alle kilometers voor werk te rapporteren. Uitgezonderd zijn de reizen:

  • die niet in Nederland beginnen of eindigen (volledig buitenlandse reizen);
  • met vliegtuigen, helikopters, vaartuigen of rijdende werktuigen;
  • voor goederen- of dierenvervoer;
  • voor zakelijk verkeer met voertuigen met grijs kenteken of die speciaal aangepast zijn (zoals serviceauto’s);
  • van hulpverleningsdiensten, militairen, politie of brandweer;
  • bestuurders van vervoer tegen betaling, conducteurs en controleurs van vervoersbewijzen.

Kilometers die de werknemers volledig in het buitenland maken, tellen ook niet mee. Maar begint of eindigt de reis in Nederland, dan tellen álle kilometers mee. Voor een werknemer die in België of Duitsland woont, tellen dus alle woon-werkkilometers mee. De reis eindigt (heen) of begint (terug) namelijk altijd in Nederland.

Een onderneming is ook uitgezonderd van de rapportageplicht als zij geen financiële reisvergoeding geeft en geen vervoersbewijs voor het openbaar vervoer, fiets, brom- of motorfiets of personenauto ter beschikking stelt.