1.2 Het gebruik van de auto
De belangrijkste zaken die u contractueel moet vastleggen voor de auto van de zaak zijn (uiteraard) van financiële aard. Maar ook over het gebruik van de auto van de zaak moet u duidelijke afspraken maken om misbruik of discussies achteraf te voorkomen. In hoofdstuk 2 leest u welke afspraken uw onderneming met de werknemers kan maken over het gebruik van de auto van de zaak.
Bijtelling
loon in natura
privégebruik
Als een werknemer de ter beschikking gestelde auto ook voor privédoeleinden gebruikt, is er sprake van loon in natura. De Belastingdienst laat dat privégebruik onbelast voor maximaal 500 kilometer per jaar. Daarboven moet u een bijtelling voor het privégebruik doen bij de werknemer. Om aan bijtelling toe te komen, moet de auto dus ter beschikking staan aan de werknemer én hij moet die auto voor meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruiken.
Hoe u de bijtelling precies bepaalt, komt uitgebreid aan bod in hoofdstuk 3. De verschillende bijtellingspercentages vindt u in hoofdstuk 4. In hoofdstuk 5 leest u hoe uw collega’s van de salarisadministratie de bijtelling verwerken in de loonadministratie.
Autozaken
fiets
bestelauto
In de rest van dit dossier wordt stilgestaan bij deze zaken:
- alternatieven voor de auto van de zaak. Denk aan een kilometervergoeding, een mobiliteitsbeleid of het ter beschikking stellen van andere vervoermiddelen, zoals de fiets van de zaak (hoofdstuk 6);
- de kosten die uw onderneming moet maken voor de auto van zaak en bijzondere situaties (hoofdstuk 7 en 8);
- het ter beschikking stellen van een bestelauto van de zaak (hoofdstuk 9);
- fiscale sancties bij fouten of verzuim (hoofdstuk 10);
- de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM), BTW en motorrijtuigenbelasting (hoofdstuk 11).