10.3 Navorderingsaanslag
binnen vijf jaar
De Belastingdienst kan werknemers een navorderingsaanslag inkomstenbelasting opleggen als zij meer of minder IB moeten betalen dan in eerste instantie is berekend – de fiscus komt als het ware terug op de opgelegde aanslag – of als zij nog geen aanslag voor het betreffende jaar hebben ontvangen. Een navorderingsaanslag kan worden opgelegd binnen vijf jaar na het einde van het belastingtijdvak of na afloop van het moment van ontstaan van de belastingschuld.
Via een navorderingsaanslag heft de Belastingdienst de resterende inkomstenbelasting na bij de werknemer. Dat is een andere situatie dan wanneer te weinig belasting op aangifte is afgedragen (zoals bij loonheffingen). Dat heft de fiscus via een naheffingsaanslag na (bij de werkgever).
Situaties
nieuw feit
inkomsten verzwegen
De fiscus kan een navorderingsaanslag alleen in bepaalde situaties opleggen, bijvoorbeeld deze:
- Er is sprake van een nieuw feit.
- De werknemer heeft geen IB-aangifte gedaan terwijl dat wel had gemoeten.
- De schatting door de Belastingdienst van het inkomen van de werknemer die geen aangifte heeft gedaan of zijn belastbaar bedrag is te laag.
- De werknemer heeft inkomsten of vermogensbestanddelen verzwegen.
- De fiscus heeft een verkeerd bedrag verrekend – zoals aan loonheffing of voorlopige aanslag – met de verschuldigde belasting, zodat het te betalen bedrag niet klopt.
Voordat de Belastingdienst een navorderingsaanslag oplegt, ontvangt de werknemer meestal eerst een brief met het voornemen daartoe en de achtergrond ervan. Als de werknemer het hier niet mee eens is, kan hij meteen reageren op de zaken die volgens hem niet kloppen.
Boete
mate waarin te verwijten valt
De Belastingdienst kan bij een navorderingsaanslag een boete opleggen. Het type boete – voor een verzuim of vergrijp – en de hoogte van de boete hangt af van de mate waarin de werknemer te verwijten valt dat de navorderingsaanslag nodig is. De boete kan oplopen tot 100% van de te weinig betaalde belasting, en bij inkomsten uit vermogen zelfs tot 300% van het nog verschuldigde bedrag.