U bent hier

11. Toeslagen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2024

De Belastingdienst int niet alleen de belasting die werknemers verschuldigd zijn over hun inkomen. De fiscus kan werknemers ook een tegemoetkoming betalen voor bepaalde kostenposten. Onder voorwaarden kunnen werknemers een toeslag krijgen om hun zorg­verzekeringskosten, huurkosten, kinderopvangkosten of kosten van de zorg voor minderjarige kinderen enigszins te verzachten.

Het onderdeel van de Belastingdienst dat de toeslagen regelt, is de Dienst Toeslagen. Werknemers die een toeslag willen aanvragen, moeten dat dus bij deze dienst doen. Hiervoor moeten zij inloggen op ‘Mijn Toeslagen’. De vier mogelijke toeslagen zijn:

  • zorgtoeslag;
  • huurtoeslag;
  • kinderopvangtoeslag;
  • kindgebonden budget.

eigen regels

Elke toeslag kent zijn eigen regels en voorwaarden.

Wijzigingen

online doorgeven

gevolgen voor toeslagen

Veranderingen in het leven van werknemers kunnen van invloed zijn op het recht op of de hoogte van een toeslag. Denk aan een promotie, huurverhoging of het gaan samenwonen. Werknemers moeten de wijzigingen die gevolgen kunnen hebben voor hun toeslag(en) binnen vier weken online doorgeven via ‘Mijn Toeslagen’, dan krijgen zij zo snel mogelijk de juiste toeslag. Wijs werknemers dus bijvoorbeeld bij een loonsverhoging of incidentele (hoge) bonus van uw onderneming of als u weet dat zij een huis kopen met hun partner op het feit dat dit gevolgen kan hebben voor toeslagen die zij ontvangen. Het doorgeven van een wijzing is mogelijk tot het moment van ontvangst van de definitieve berekening. Anders kan nog bezwaar tegen die berekening openstaan.

van andere instanties

Werknemers hoeven hun toeslagen vaak niet zelf stop te zetten. Het doorgeven van een wijziging kan het einde van een toeslag inhouden, of informatie die de Dienst Toeslagen van andere instanties ontvangt, bijvoorbeeld van de gemeente bij een overlijden.

Toeslagpartner

kan een rol spelen

vaak wel het geval

Bij de toeslagen kan de zogeheten toeslagpartner van de werknemer een rol spelen. De toeslagpartner is iemand wiens inkomen en vermogen ook meetelt voor de toeslag, en de werknemer en deze partner krijgen de toeslag samen (uitgekeerd aan de aanvrager ervan). De toeslagpartner hoeft niet per se gelijk te zijn aan de fiscale partner van de werknemer, maar dat is vaak wel het geval. De toeslagpartner is bijvoorbeeld de echtgenoot of geregistreerd partner, of anders degene die op hetzelfde woonadres staat ingeschreven en met wie de werknemer een kind heeft of degene met wie de werknemer de koopwoning heeft gekocht waar zij beiden wonen. De werknemer kan maar één toeslagpartner tegelijk hebben.

Als er meerdere personen als toeslagpartner kunnen gelden, bepaalt een vastgestelde rangorde wie dan als uiteindelijke toeslagpartner kwalificeert. Samen een kind hebben gaat bijvoorbeeld voor op het delen van een koopwoning.

Voor het recht op zorgtoeslag moeten de werknemers in elk geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. De toeslag dient immers om de zorgverzekering betaalbaar te houden. De werknemers van uw organisatie van 18 jaar en ouder zijn verplicht een eigen zorgverzekering te hebben. Recht Voor het recht op zorgtoeslag mag het (toetsings)inkomen van de...
Voor een tegemoetkoming in de huurkosten komen de werknemers in aanmerking met een huur van maximaal € 879,66 per maand (2024). Als alle bewoners jonger zijn dan 23 jaar, mag de huur echter maximaal € 454,47 zijn (tenzij de werknemer een kind heeft dat bij hem woont). Voor de huurtoeslag moet het om de huur van een zelfstandige woonruimte gaan. Zo...
Het kan zijn dat uw werknemers niet zelf alle dagen voor hun kind(eren) kunnen zorgen omdat zij werken. Onder voorwaarden kunnen de werknemers een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang krijgen. Recht Voor het recht op kinderopvangtoeslag hoeft er geen sprake te zijn van een vast dienstverband, zolang er maar sprake is van werkzaamheden...
Via het kindgebonden budget kunnen werknemers een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor hun kinderen tot 18 jaar, náást de kinderbijslag. Als er recht bestaat op deze toeslag, is aanvragen ervan niet nodig als de werknemer al een andere toeslag krijgt. De werknemer krijgt het kindgebonden budget dan vanzelf van de Dienst Toeslagen. Recht Als...