U bent hier

1.3 Internationaal

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2024

internationale kwesties

Net zoals u met internationale kwesties te maken kunt krijgen bij de in te houden loonbelasting voor werknemers, kunnen die ook spelen bij de inkomstenbelasting. Denk aan werknemers die in het buitenland wonen en in Nederland (deels) IB-belastingplichtig zijn. Nederland heeft met vele landen belastingverdragen gesloten die de heffingsbevoegdheid in grensoverschrijdende situaties aan één land toewijzen om zo dubbele belastingheffing te voorkomen. Is er geen belastingverdrag van toepassing, dan geldt het ‘Besluit ter voorkoming dubbele belasting 2001’. In hoofdstuk 3 leest u meer over de binnenlandse en buitenlandse belastingplicht voor de inkomstenbelasting.

Conserveren

buitenlandse verzekeraar

emigratie

uit ander land geworven

Als werknemers pensioen- of lijfrenteaanspraken hebben ondergebracht bij een buitenlandse verzekeraar, moeten zij mogelijk een zogeheten ‘te conserveren inkomen’ aangeven. Voor dit inkomen legt de Belastingdienst een aparte aanslag op: een conserverende aanslag. Die aanslag hoeft pas te worden betaald als de pensioen- of lijfrenteaanspraak wordt vervreemd of afgekocht. Ook in andere situaties kunnen werknemers met een conserverende aanslag te maken krijgen, zoals bij emigratie of internationaal werken.

Voordeel grensoverschrijdende werknemers

maximaal 30%

Bepaalde werknemers die uit een ander land zijn geworven om in Nederland te werken of die naar het buitenland zijn uitgezonden, kunnen een belastingvoordeel genieten. U mag deze werknemers namelijk onder voorwaarden belastingvrij een vergoeding geven voor hun zogeheten extraterritoriale kosten. Die onbelaste vergoeding mag maximaal 30% van het loon inclusief de vergoeding zijn, oftewel 30/70 van het loon exclusief de vergoeding. Meer informatie vindt u op rendement.nl in de toolbox ‘Zo past uw organisatie de 30%-regeling correct toe’.