U bent hier

7.1 Loontijdvakken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2023

loon genieten

Berekening van de premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage ZVW volgens VCR vindt plaats aan de hand van de loontijdvakkensystematiek. Een loontijdvak is het tijdvak waarover werknemers hun loon genieten. Dat tijdvak is meestal een kalendermaand of periode van vier weken, maar kan ook een week of een dag zijn. Bij bijvoorbeeld een loontijdvak van een maand hanteert u voor de premies en bijdrage ook de maandbedragen (maxima).

terugkerend karakter

Alleen als een werknemer zogeheten tijdvakloon geniet, is er sprake van een loontijdvak. Dat is het geval als het gaat om loon met een terugkerend karakter, dat over het betreffende tijdvak is vastgesteld (dus volledig betrekking heeft op die specifieke periode), zoals een periodieke belaste reiskostenvergoeding.

Soms geldt een eenmalige beloning die voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen volgens de tabel bijzondere beloningen wordt belast toch als tijdvakloon als het tijdvakkarakter vooropstaat, zoals bij overwerkloon.

Situaties

fulltime

loontijdvak bestaat niet

parttime

af en toe opgeroepen

Qua bepaling van het loontijdvak kunt u met vele situaties te maken krijgen, bijvoorbeeld:

  • een fulltime werknemer – zijnde de werknemer die meestal op vijf dagen per week werkt, ongeacht het aantal uur dat hij per dag werkt – die aan het eind van de maand in dienst komt. Normaal gesproken geldt er voor de fulltimer een loontijdvak van een maand, maar als hij die eerste maand zes dagen werkt en u hem dus zes dagen uitbetaalt, is het loontijdvak die eerste periode zes dagen. Dat loontijdvak bestaat echter niet, dus of u gaat uit van zes keer een loontijdvak van een dag of eenmaal het loontijdvak van een week plus een loontijdvak van een dag. Deze regels gelden ook voor een oproepkracht die voor langere tijd wordt opgeroepen en in die periode vijf dagen of meer per week werkt.
  • een parttime werknemer, de werknemer die meestal op minder dan vijf dagen per week werkt, ongeacht het aantal uur per dag. Voor parttimers geldt als loontijdvak het uitbetalingstijdvak. Dus als een parttimer de ene week twee dagen werkt en de andere week vier, en u betaalt hem eens per maand uit, gaat u uit van een loontijdvak van een maand. Deze regels gelden ook voor een oproepkracht die voor langere tijd wordt opgeroepen en in die periode minder dan vijf dagen per week werkt.
  • een oproepkracht die zo af en toe voor een dag wordt opgeroepen (en die dus niet doorgaans parttime werkt). U gaat voor deze oproepkracht uit van het loontijdvak gelijk aan het aantal dagen dat u dat tijdvak heeft uitbetaald (zoals bij de eerste periode van het dienstverband van de fulltimer uit het eerste opsommingspunt).