U bent hier

9.3 Toetsing van de RI&E en het plan van aanpak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

arbo­deskundige

Als uw organisatie meer dan 25 werknemers in dienst heeft – of als er geen erkende branche-RI&E beschikbaar is als uw organisatie 25 of minder werknemers heeft – moet een gecertificeerde arbodeskundige uw RI&E en het bijbehorende plan van aanpak officieel goedkeuren om te voldoen aan de eisen van de Arbowet. Voor de toetsing kunt u kiezen uit één (of meerdere) van de vier kerndeskundigen:

  • de bedrijfsarts;
  • de veiligheidskundige;
  • de arbeidshygiënist;
  • de deskundige Arbeid & Organisatie (A&O-deskundige).

zelfstandig

Een arbodienst heeft deze vier deskundigen verplicht in dienst. U kunt echter ook een zelfstandig gevestigde arbo-expert in de arm nemen. Zowel de arbodienst als de zelfstandig expert moet gecertificeerd zijn, anders is de toetsing niets waard.

De deskundige die de toetsing uitvoert, is weliswaar verantwoordelijk voor de kwaliteit van die toetsing, maar de werkgever blijft altijd eindverantwoordelijk voor het verstrekken van alle informatie die nodig is voor de toets en uiteindelijk voor een goede en getoetste RI&E.

Volledigheid RI&E

actualiteit

vrijstelling

De gecertificeerde deskundigen toetsen de RI&E op een aantal vaste punten:

  • de betrouwbaarheid, volledigheid, actualiteit en de toegankelijkheid van het document;
  • de evaluatie van de risico’s;
  • de volledigheid en uitvoerbaarheid van het plan van aanpak en of de juiste risico’s en maatregelen daarin prioriteit krijgen;
  • de systematiek die is gebruikt bij het opstellen van de RI&E;
  • de manier waarop actuele inzichten en ontwikkelingen op het gebied van arbo in het document zijn verwerkt;
  • de aandacht voor kwetsbare groepen, zoals zwangeren, jongeren, gehandicapten en thuiswerkers.

Erkend instrument

Kleine organisaties krijgen alleen vrijstelling van de toetsing van de RI&E als ze een erkend RI&E-instrument gebruiken van het Steunpunt RI&E. Dit kunt u nagaan op de site van het Steunpunt RI&E, rie.nl. Als de RI&E van uw branche erkend is, staat er een groen vinkje bij.

Werkgevers die in totaal slechts gedurende maximaal 40 uur per week personeel voor zich laten werken, hoeven hun RI&E ook niet te laten toetsen.

Eerst een waarschuwing

sancties

Vraagt een SZW-inspecteur naar de RI&E en is er in uw organisatie geen actuele RI&E aanwezig, dan krijgt de werkgever een waarschuwing. De Inspectie geeft de werkgever de tijd om binnen drie maanden alsnog een RI&E op te stellen. Verzuimt hij daaraan gehoor te geven, dan volgen er wel sancties, bijvoorbeeld stillegging van het werk of een boete.

Boete

controle

De inspecteur zal de RI&E niet nogmaals beoordelen. Hij let vooral op de manier waarop uw organisatie de RI&E in de praktijk toepast. Blijkt tijdens een controle dat er arbeidsrisico’s ontbreken, dan zal hij kleine onvolkomenheden melden bij de werkgever om op te lossen. Grote onvolkomenheden kunnen leiden tot een waarschuwing of zelfs een boete.