U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Werkdruk5. Werkstress herkennen5.2 Gedragsverandering

5.2 Gedragsverandering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

kwaliteit

chagrijnig

Werkdrukproblemen zijn niet alleen te herkennen aan de gezondheid en de gemoedstoestand van werknemers. Ook aan iemands gedrag valt veel af te lezen. Als een werknemer bijvoorbeeld ineens een veel slechtere kwaliteit levert dan normaal gesproken of als hij deadlines plotseling niet meer haalt, moeten er alarmbellen bij de leidinggevende gaan rinkelen. En als deze merkt dat iemand die eerst altijd vrolijk was, tegenwoordig nogal chagrijnig op zijn collega’s reageert, moet hij misschien ook eens uitzoeken hoe dat komt.

Voorbeelden van gedragsverandering

Andere voorbeelden van gedragsverandering bij werknemers door werkstress zijn:

  • werk uitstellen;
  • afspraken niet (meer) nakomen;
  • snel het geduld verliezen tegenover collega’s of klanten;
  • zichzelf isoleren door niet meer deel te nemen aan sociale activiteiten als de lunchpauze en de vrijdagmiddagborrel (terwijl hij dat voorheen wel deed).

Het is handig om informatie over werkstresssymptomen bij de hand te hebben, bijvoorbeeld op een A4’tje. Zo maakt u het makkelijker om te checken of gedragsveranderingen overeenkomen met werkstresssymptomen.

Opletten

signalen

Ga er niet van uit dat werknemers bij hun leidinggevende of bij uw HR-afdeling aankloppen als ze stress ervaren. De meeste werknemers houden liever hun mond dan het risico te lopen om zwak te lijken. Als zij werkdrukklachten wel bespreken, neemt helaas niet elke leidinggevende dit even serieus. Maar een oplettende manager ziet een werknemer die onder druk staat wel geleidelijk aan veranderen en moet alert zijn op die signalen!