4.3 Maatschappelijke gevolgen
verzuim
stressbron
De gevolgen van langdurig hoge werkdruk kunnen niet alleen voor de werknemer in kwestie en voor uw organisatie ingrijpend zijn: ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot. In 2020 verzuimden werknemers 9,4 miljoen werkdagen door werkstress. Uit onderzoek van TNO blijkt dat werkgevers in 2019 € 3,2 miljard kwijt waren aan verzuim vanwege werkstress. De oorzaak van 34% van de verzuimmeldingen was werkdruk of werkstress. Veelgenoemde stressbronnen waren weinig zelfstandigheid en hoge taakeisen. 15,7% van de Nederlandse werknemers had in 2020 burn-outklachten. Vaak gaat het om jonge werknemers tussen de 25 en 34 jaar.
Balans werk en privé
energie
Een werknemer die continu stress voelt door zijn drukke baan, neemt die gevoelens ook mee naar huis. Hij is thuis sneller geïrriteerd of sluit zich juist af van zijn gezin. Ook op het werk is sociale isolatie een symptoom van werkstress. Ten slotte kan het werk zo veel energie vreten dat de werknemer thuis nergens meer toe in staat is.
Niet alleen het belang van de werknemer
U vindt misschien dat het privéleven van werknemers u niets aangaat. Maar als problemen thuis het gevolg zijn van werkstress, of als de balans tussen werk en privé dreigt te verdwijnen, moet u op grond van de zorgplicht actie ondernemen.
adviseur
Ga met een werknemer in gesprek als u hoort dat zijn verstoorde werk-privébalans veilig en gezond werken onmogelijk maakt. Vakantie, verlof, flexibele werktijden of tijdelijk aangepast werk kunnen instrumenten zijn om die balans te verbeteren. Ook is het mogelijk om een externe adviseur in te huren die de werknemers adviseert over oplossingen voor hun problemen thuis.