6.3 Actieplan
verbeteren
betrokkenheid
Als het functioneringsgesprek achter de rug is en de afspraken zijn genoteerd in een ondertekend gespreksverslag, is het tijd om zaken als scholing en coaching in orde te maken om het functioneren van de medewerker te verbeteren. Regel niet alles zelf, maar betrek juist de medewerker hierbij. Dat scheelt u niet alleen tijd en energie, maar u verzekert u van de betrokkenheid van de medewerker als hij zelf actief aan de slag gaat met de actiepunten.
Het uiteindelijke actieplan koppelt u aan het POP. Zodra het actieplan is afgerond, is het tijd om weer een nieuw te maken. Zo ziet u na een aantal jaren precies welke ontwikkeling de medewerker heeft doorgemaakt.
POP aanpassen
passend
Uiteraard kunnen beoordelings- en functioneringsgesprekken ook de vraag oproepen of de doelen die in het POP staan nog wel passend zijn. Misschien wil de medewerker zijn langetermijndoelen aanpassen of komt u er samen achter dat een bepaald doel voor hem niet haalbaar is.
Gooi niet direct alles om, want voor u het weet vaart u een zigzagkoers en had u net zo goed niet met POP’s kunnen werken. Dit instrument is immers juist bedoeld om gestructureerd naar doelen toe te werken.
doelen POP
Vang een wijziging van inzicht in eerste instantie op door samen een nieuw actieplan op te stellen. Het onderzoeken van de noodzaak om de doelen in het POP aan te passen kan prima onderdeel zijn van zo’n actieplan. Zowel u als de medewerker krijgt zo de gelegenheid om rustig te bekijken of de nieuwe ideeën bevallen. Wil de medewerker het POP aanpassen, zie er dan op toe dat het plan dan een nieuw en goed passend doel voor de lange termijn bevat.