8.3 Schadeposten
De dekking van de verzekering draait om de vraag welke schade de verzekering moet vergoeden. Er zijn verschillende schadeposten die de verzekering kan dekken.
8.3.1 Materiële schade
geld
Een arbeidsongeval is een ingrijpende gebeurtenis voor een medewerker. Bovendien levert het vrijwel altijd schade op. In ieder geval materiële schade. Dat is schade die in geld is uit te drukken. Denk aan kapotte kleding of een gebroken bril.
Loon
schadepost
De medewerker zal soms ook lichamelijke en psychische gevolgen van het ongeval ondervinden. Hierdoor kan hij bovendien helemaal of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden. Dit kan tijdelijk zijn maar ook blijvend. Hij zal hierdoor vaak minder loon kunnen verdienen. Dat vormt in ieder geval al een schadepost. Een zieke medewerker kan ook veel medische kosten hebben. Zijn zorgverzekering dekt daarvan misschien niet alles. De mate waarin een medewerker aanvullend verzekerd is, speelt hierin een grote rol.
Alles wat niet gedekt is, vormt een schadepost die uw medewerker op uw organisatie kan verhalen. Ook aanpassingen in het huis van een medewerker vallen onder schade uit ongevallen of beroepsziekten.
8.3.2 Immateriële schade
smartengeld
Als een medewerker schade lijdt als gevolg van een ongeval, kan hij niet alleen recht hebben op vergoeding van materiële schade, maar ook op die van immateriële schade. Immateriële schadevergoeding kent u waarschijnlijk beter als smartengeld. Niet in alle gevallen heeft de medewerker recht op immateriële vergoeding. In artikel 6:106 BW staan de gronden voor vergoeding van immateriële schade. Deze zijn hieronder nader uitgewerkt.
Lichamelijk letsel
verwonding
Eén van de redenen die het artikel noemt om immateriële schadevergoeding te eisen, is ‘lichamelijk letsel’. Hieronder valt niet alleen een verwonding aan het lichaam, maar ook ziekte door niet tijdig medisch ingrijpen.
Aantasting
psychisch
Behalve lichamelijk letsel is ook psychisch letsel een grond om immateriële schade te moeten vergoeden. Artikel 6:106 BW spreekt over ‘aantasting in de persoon’. Hierbij moet u denken aan psychische schade bij de medewerker door het meemaken van een bepaalde gebeurtenis, zoals een arbeidsongeval.
Vaststellen
factoren
oorzaak
invloed
De rechter kent een immateriële schadevergoeding meestal toe in combinatie met een materiële schadevergoeding. Om de hoogte van de immateriële schadevergoeding te kunnen vaststellen, houdt een rechter met een aantal factoren rekening. De hoogte van het bedrag is in ieder geval afhankelijk van de volgende factoren:
- de aard en ernst van het letsel;
- de oorzaak van het letsel;
- de aard van de aansprakelijkheid, die onder meer bestaat uit de verhouding in de mate van schuld bij werkgever en medewerker;
- de mate van bewustheid van de toestand;
- de leeftijd en het geslacht;
- de invloed op het werk (en eventuele studie);
- de invloed op de vrije tijd en op relaties;
- de vertraging bij de afwikkeling van de schade.
8.3.3 Bewijsvoering
Eigenlijk voor alle schade die voortvloeit uit een arbeidsongeval kan uw medewerker uw organisatie aansprakelijk stellen, zolang hij maar kan bewijzen dat hij de schade daadwerkelijk heeft geleden. De schadevergoeding kan dus al met al fors oplopen.
Psychisch letsel
objectief
Uit de rechtspraak blijkt dat de medewerker die wil aantonen dat hij psychisch letsel heeft opgelopen, moet bewijzen dat er objectief sprake kan zijn van zo’n letsel. Dat betekent dat de medewerker met voldoende concrete gegevens moet komen waaruit blijkt dat gezien de omstandigheden van het geval, namelijk het arbeidsongeval, een psychische aandoening is ontstaan. Om dit objectief te kunnen vaststellen en te kunnen bewijzen, zal hij meestal de hulp van een deskundige moeten inroepen.