U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Arbeidsongevallen en aansprakelijkheid8. Kosten verhalen8.1 Regresrecht

8.1 Regresrecht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: april 2014

beperken

Verzuimt één van uw medewerkers vanwege een arbeids­ongeval, dan kost uw organisatie dat veel geld. De werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de re-integratie van deze medewerker. Bovendien moet uw organisatie de eerste twee jaar van het verzuim het loon doorbetalen, een hoge kostenpost. Het regresrecht kan in zo’n geval verlichting bieden en de schade voor uw organisatie enigszins beperken. Hoe werkt het precies?

verhalen

Is uw medewerker ziek geworden door een ongeval, dan bestaat er grote kans dat uw organisatie verhaalsrecht heeft als dit ongeval door een ander is veroorzaakt. U kunt dan de kosten van de loondoorbetaling en re-integratie verhalen op die andere persoon. Om te weten of u daadwerkelijk het recht heeft om de kosten te verhalen, moet er voldaan zijn aan een aantal voorwaarden.

8.1.1 Voorwaarden

veroorzaker

Mocht u een beroep willen doen op het regresrecht, dan is het verstandig eerst even de voorwaarden door te lopen waaraan moet zijn voldaan. De volgende voorwaarden moet u kunnen aantonen:

  • De derde persoon op wie u de kosten wilt verhalen, heeft de schade toegebracht.
  • Er bestaat een medisch causaal verband tussen het ongeval en de loonschade van uw organisatie.
  • De derde persoon, de veroorzaker, moet de mogelijkheid hebben gehad het ongeluk te voorkomen.
  • De derde persoon, de veroorzaker, mag niet één van uw andere medewerkers zijn, tenzij hij de schade heeft veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid.

medisch
specialist

Niet alle voorwaarden zijn altijd even gemakkelijk aan te tonen. Houd er rekening mee dat u bij de tweede voorwaarde in sommige gevallen een oordeel van een medisch specialist nodig heeft om het medisch causale verband aan te tonen. Dat wil zeggen dat u moet kunnen bewijzen dat de ziekte van uw medewerker is veroorzaakt door het ongeluk waarvoor de derde persoon verantwoordelijk is.

8.1.2 Te verhalen kosten

Het is belangrijk dat u weet welke kosten uw organisatie precies kan verhalen als u gebruikmaakt van het regresrecht.

Loondoorbetaling

kosten

nettoloon

In de eerste plaats mag u de kosten van de loondoorbetaling verhalen op de derde schuldige partij. Dit regresrecht is echter niet onbeperkt. Stel dat de medewerker geen recht had gehad op loondoorbetaling? In dat geval zou hij zelf een bepaald schadevergoedingsbedrag op de veroorzaker van het ongeval kunnen verhalen. Dit bedrag kunt u ook verhalen, maar let op: het betreffende bedrag mag nooit hoger uitvallen. In de praktijk betekent dat u het nettoloonbedrag kunt verhalen plus de overeengekomen netto-aanvullingen op de uitkeringen ZW en WAO/WIA die de werkgever moet betalen. Verder moet u het bedrag verminderen met de eventuele schadevergoeding die de aansprakelijke derde aan de zieke medewerker moet betalen.

De ingehouden werknemersverzekeringen en pensioenpremie kunt u niet verhalen. U kunt alleen de kosten claimen die de medewerker ook zelf zou kunnen vorderen.

Re-integratiekosten

aanpassen

Daarnaast kunt u re-integratiekosten verhalen op de veroorzaker van het ongeval. U moet denken aan kosten voor:

  • het aanpassen van de werkplek van uw medewerker;
  • bij- of omscholing van uw medewerker voor een aangepaste functie;
  • de administratie en registratie die hoort bij arbeidsongeschiktheid;
  • de kosten van de werkzaamheden van de bedrijfsarts of het inschakelen van een re-integratiebedrijf.

redelijk

Houd er dan wel rekening mee dat het moet gaan om redelijke kosten. De kosten voor bijvoorbeeld het inschakelen van een re-integratiebedrijf moet u dus kunnen verantwoorden. Wat redelijk is, zal van geval tot geval worden bekeken.

Overigens speelt het feit of de re-integratie al dan niet gelukt is, geen enkele rol. Als u dus redelijke re-integratiemaatregelen neemt die geen effect hebben, kunt u die kosten wel op de aansprakelijke verhalen.

8.1.3 Niet verhaalbaar

vervanging

Bepaalde kosten kunt u nooit verhalen op de veroorzaker van het ongeval:

  • de ingehouden loonbelasting en sociale premies;
  • de kosten van vervanging van de zieke medewerker.

Ook is het niet mogelijk om een aparte schadevergoeding te claimen bij de veroorzaker.

8.1.4 Verzuimverzekering

niet eenvoudig

Uw organisatie heeft waarschijnlijk een verzuimverzekering afgesloten. Veel werkgevers doen een beroep op die verzekering om de loondoorbetalings- en verzuimkosten vergoed te krijgen en laten het regresrecht voor wat het is. Het is immers vaak niet eenvoudig om kosten op een ander te verhalen. Het kost veel tijd en levert vaak stress op.

Afschrijven

besparen

Maar schrijf het regresrecht niet meteen af als u een verzuimverzekering heeft. Want een verzekering dekt niet altijd alles. Re-integratiekosten worden bijvoorbeeld niet altijd vergoed. En doet uw organisatie in een bepaald jaar een beroep op de verzekering, dan gaat de premie meestal het daaropvolgende jaar omhoog. Een beroep op het regresrecht kan u dan behoorlijk wat kosten besparen.

Het is dus zaak om van geval tot geval alle voor- en nadelen van zowel het regresrecht als het beroep op de verzekering tegen elkaar af te wegen. Pas dan kunt u een juiste keuze maken.

8.1.5 Verhalen op uw medewerker

opzet

roekeloos

Behalve dat u een regresrecht heeft ten aanzien van de veroorzaker van het ongeval, zijn er ook andere gevallen van regresrecht denkbaar. U kunt bijvoorbeeld in bepaalde situaties kosten op de medewerker zelf verhalen. Denkt u hierbij aan de gevallen dat er bij de medewerker sprake is van opzet of bewust roekeloos gedrag. De medewerker is dan verplicht de schade aan uw organisatie te vergoeden. U leest meer over opzet en bewuste roekeloosheid in hoofdstuk 5.