U bent hier

15.3 Eigenrisicodragerschap

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

niet via UWV verzekerd

Uw organisatie heeft de mogelijkheid om voor de ZW en WGA zelf het uitkerings- en re-integratierisico te dragen. De werkgever is dan niet langer via UWV verzekerd voor de ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers. Er is dan ook geen premie ZW en WGA verschuldigd als onderdeel van de gedifferentieerde Whk-premie (zie hiervoor).

Het is niet noodzakelijk om zowel voor de ZW als voor de WGA eigenrisicodrager te worden. Keuze voor het eigenrisicodragerschap voor één van beide is ook mogelijk. Voor de IVA bestaat er geen mogelijkheid tot eigen risico dragen.

Inhoud

los van loondoorbetaling

Het eigenrisicodragerschap voor de ZW of WGA houdt in dat de werkgever het risico draagt voor het uitkeringsrecht dat werknemers hebben bij ziekte of arbeidsongeschiktheid die ontstaat tijdens de periode van eigen risico dragen. De werkgever is dan ook verantwoordelijk voor hun re-integratie. Het betalen van de eventuele uitkeringen staat los van de loondoorbetalingsverplichting gedurende de eerste 104 weken ziekte (zie hoofdstuk 2).

beperken tot vijf jaar

Als eigenrisicodrager voor de WGA draait uw organisatie tien jaar lang zelf op voor de re-integratie en uitkering van gedeeltelijk of niet-duurzaam arbeidsongeschikte werknemers. In het regeerakkoord van najaar 2017 is echter een plan opgenomen om die periode te beperken tot vijf jaar. Bij het WGA-eigenrisicodragerschap draagt de werkgever ook het risico voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een WGA-uitkering die onder het eigen risico vallen.

Als eigenrisicodrager kan uw organisatie het risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid daadwerkelijk zelf dragen of ervoor kiezen om dit (deels) af te dekken door een private verzekering af te sluiten.

Voorwaarden ZW

moet zich laten bijstaan

niet eerder

meegestuurd bij aanvraag

Om eigenrisicodrager voor de ZW te kunnen worden, moet uw organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de werkgever zich door een geregistreerde bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst laten bijstaan voor de verzuimbegeleiding van de werknemers die onder het eigen risico vallen. De afspraken hierover moeten schriftelijk zijn vastgelegd én worden meegestuurd bij de aanvraag voor eigenrisicodragerschap (zie hierna). Verder mag uw organisatie in de drie jaar voor de ingangsdatum niet eerder eigenrisicodrager voor de Ziektewet zijn geweest.

Als eigenrisicodrager voor de ZW moet de werkgever zich voor de ziekmeldingen laten bijstaan door de bedrijfsarts of arbodienst. Verder moet hij het aan UWV en Belastingdienst doorgeven als de verzuimbegeleiding afloopt. Dan kan hij namelijk geen eigenrisicodrager meer zijn.

Voorwaarden WGA

garantieverklaring

Ook voor het aangaan van eigenrisicodragerschap voor de WGA gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet uw organisatie over een garantieverklaring van een erkende bank of verzekeraar beschikken Als de werkgever een overheidsinstelling is, is er geen garantieverklaring nodig voor het eigen risico dragen.

Als zo’n verklaring nodig is, moet de modelgarantieverklaring van de fiscus worden gebruikt, die is te downloaden van de site belastingdienst.nl. Deze garantieverklaring moet worden meegestuurd bij de aanvraag tot eigenrisicodragerschap (zie hierna). Verder mag uw organisatie in de drie jaar voor de ingangsdatum niet eerder eigenrisicodrager voor de WGA zijn geweest.

Uw organisatie heeft de mogelijkheid om maximaal de helft van de lasten van het WGA-eigenrisicodragerschap op de werknemers te verhalen. Als de werkgever ervoor kiest om dat te doen, moet dat via een inhouding op hun nettoloon gebeuren.

Aanvraag

op twee momenten

dezelfde deadlines

Het eigenrisicodragerschap voor zowel de ZW als de WGA kan slechts op twee momenten in het jaar ingaan, te weten per 1 januari of 1 juli. Als uw organisatie eigenrisicodrager wil worden, moet hiervoor een aanvraag worden ingediend bij de Belastingdienst. Dit verzoek moet uiterlijk dertien weken vóór de beoogde ingangsdatum bij de fiscus binnen zijn, dus vóór 2 oktober of 1 april.

Dezelfde deadlines zijn van toepassing als de werkgever het eigenrisicodragerschap wil beëindigen.

Zowel voor de aanvraag (of beëindiging) van het eigenrisicodragerschap voor de ZW als voor de WGA kan de werkgever een kant-en-klaar formulier van de fiscus gebruiken, dat is te downloaden van de site belastingdienst.nl.

Risico

geen inlooprisico

Uw organisatie krijgt bij het aangaan van het eigenrisicodragerschap niet te maken met het zogenoemde inlooprisico. Dat betekent dat de uitkeringslasten die zijn ontstaan vóór de ingangsdatum van het eigen risico dragen en de toekomstige uitkeringslasten voor werknemers die vóór de ingangsdatum ziek zijn geworden, niet voor rekening van de werkgever komen.

wel uitlooprisico

De werkgever kan – na afloop van het eigen risico dragen –wel te maken krijgen met het uitlooprisico. Na het einde van het eigenrisicodragerschap moet uw organisatie namelijk wel de uitkeringen betalen van de (ex-)werknemers die ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden tijdens de periode van eigen risico dragen.

Het eigenrisicodragerschap is niet overdraagbaar. In geval van een overname moet de nieuwe organisatie dus een apart verzoek indienen om eigenrisicodrager te worden.