U bent hier

15.1 Ziektewet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

vangnet

Gedurende de ziekte van een werknemer heeft uw organisatie twee jaar lang een loondoorbetalingsplicht (zie hoofdstuk 2) en de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van de zieke werknemer. Werknemers die onder het zogenoemde vangnet van de Ziektewet (ZW) vallen, kunnen bij ziekte gedurende het dienstverband echter een uitkering uit deze werknemersverzekering krijgen van UWV voor de (resterende) loondoorbetalingsperiode. Hiermee wordt de doorbetalingslast van de werkgever (deels) verlicht.

beperkt

Het recht op een ZW-uitkering van een werknemer ontslaat de werkgever niet van zijn loondoorbetalings- en re-integratieplicht tijdens de 104 weken ziekte. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw organisatie uit, zodat die kan worden verrekend met het door te betalen loon.

Doelgroep

no-riskpolis

compensatieregeling

Slechts een beperkte doelgroep werknemers kan een ZW-uitkering krijgen tijdens de dienstbetrekking, te weten:

  • werknemers die ziek worden door zwangerschap of bevalling (hierbij gaat het om ziekte voor of na het zwangerschapsverlof, want tijdens dat verlof heeft de werkneemster recht op een uitkering op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO));
  • werknemers die ziek worden door orgaandonatie;
  • werknemers die ziek worden en onder de no-riskpolis vallen (de no-riskpolis is reeds behandeld in hoofdstuk 3);
  • werknemers die ziek worden en onder de zogenoemde compensatieregeling vallen, zijnde werknemers die vanuit de WW bij uw organisatie in dienst zijn gekomen én langer dan 52 weken een WW-uitkering hadden, en die:
    • vóór 8 juli 1954 zijn geboren;
    • vóór 1 januari 1962 zijn geboren en in 2018 of 2019 bij uw organisatie zijn komen werken;
  • werknemers met een fictief dienstverband (zoals leerlingen en stagiairs, thuiswerkers en provisiewerkers).

Het recht op een ZW-uitkering voor de oudere, voormalig werkloze werknemers die onder de eerdergenoemde compensatieregeling vallen, ontstaat pas na een ziekte van dertien weken.

Melding

op tijd

binnen zes weken

binnen vier dagen

werkhervatting ook doorgeven

Bij ziekte van werknemers die onder het vangnet van de ZW vallen, moet uw organisatie dit melden aan UWV. Doe die melding op tijd want anders kan dat een boete van UWV opleveren van € 455! Het is afhankelijk van de situatie wanneer de ziekmelding precies moet gebeuren:

  • ziekte door zwangerschap of bevalling:
    • Ontstaat de ziekte vóór de start van het zwangerschapsverlof dan moet de ziekmelding bij UWV binnen zes weken gebeuren, maar zodra de flexibiliseringsperiode van het verlof ingaat – zijnde de periode van zes tot vier weken vóór de uitgerekende datum (of tien tot acht weken vóór de uitgerekende datum bij een meerlingzwangerschap) – moet de ziekte binnen vier dagen worden gemeld.
    • Ontstaat de ziekte in de flexibiliseringsperiode of na afloop van het zwangerschapsverlof dan moet de ziekmelding uiterlijk de vierde ziektedag gebeuren.
  • ziekte door orgaandonatie of van een werknemer die onder de no-riskpolis valt: de ziekte moet binnen zes weken na het ontstaan ervan bij UWV worden gemeld;
  • ziekte van werknemers die onder de compensatieregeling vallen: de ziekmelding bij UWV moet binnen vier dagen na een ziekteperiode van dertien weken gebeuren;
  • ziekte van werknemers in fictief dienstverband moet uiterlijk de vierde ziektedag bij UWV worden gemeld.

Bij (gedeeltelijke) werkhervatting van de werknemer moet de werkgever dit ook doorgeven aan UWV, en wel binnen twee dagen na de hersteldmelding door de werknemer.

Aanvraag

online

De werkgever verzorgt de aanvraag van de ZW-uitkering voor de werknemer. Dit kan op drie manieren:

  • online via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van UWV;
  • bij gebruik van Digipoort via uw eigen loonadministratie die gekoppeld is aan de database van UWV;
  • via het van de website uwv.nl te downloaden formulier ‘Ziektewetuitkering aanvragen’.

Hoogte

100% dagloon

De hoogte van de ZW-uitkering die uw organisatie voor de werknemer ontvangt, hangt af van de situatie. Bij ziekte door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie is de uitkering 100% van het dagloon van de werknemer.

Voor werknemers die onder de no-riskpolis of compensatieregeling vallen, is de uitkering het eerste ziektejaar tussen de 70% en 100% van hun dagloon, afhankelijk van het loon dat uw organisatie hun moet doorbetalen dat jaar. De Ziektewetuitkering is in het tweede ziektejaar 70% van hun dagloon.

slechts dertien weken

Omdat de ZW-uitkering niet altijd 100% van het dagloon is én UWV de uitkering hooguit over het maximumdagloon berekent – dat € 211,42 voor de tweede helft van 2018 bedraagt – wordt uw organisatie dus soms slechts deels gecompenseerd voor de loondoorbetaling.

De ZW bij AOW-gerechtigde werknemers

Voor werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd die op of na 1 januari 2016 ziek zijn geworden, geldt er slechts recht op een ZW-uitkering voor een periode van dertien weken. Uw werkgever moet de ziekte van deze werknemers uiterlijk de tweede ziektedag aan UWV doorgeven.

terugbetalingsverplichting

Bovendien moet uw organisatie de ZW-uitkeringen aan AOW’ers sinds 1 juli 2016 terugbetalen aan UWV, omdat voor hen geen premies werknemersverzekeringen worden betaald. De terugbetalingsverplichting geldt echter niet als het gaat om ziekte door orgaandonatie of een AOW’er die onder de no-riskpolis valt.