5.4 WIA-aanvraag
na ruim anderhalf jaar
De werknemer kan bij voortdurende ziekte na ruim anderhalf jaar een WIA-uitkering bij UWV aanvragen. Die aanvraag moet hij zelf doen, waarover UWV zowel uw organisatie als de werknemer in de 88e ziekteweek een brief stuurt.
Indienen
tijdig
afwijkende situaties
De werknemer moet normaal gesproken de WIA-aanvraag uiterlijk in de 93e ziekteweek bij UWV indienen. Zorg ervoor dat de werknemer dat ook tijdig doet. Is hij namelijk te laat met zijn WIA-aanvraag, dan kan het zijn dat uw organisatie langer zijn loon moet doorbetalen (zie ook hoofdstuk 7). Vergeet niet dat uw re-integratieverplichtingen ook na de WIA-aanvraag nog gewoon doorlopen voor het restant van de 104 weken! In afwijkende situaties kan er overigens voor worden gekozen om de WIA-uitkering al eerder aan te vragen of juist af te zien van die aanvraag (zie verderop).
Beoordeling
alle informatie
Na twee jaar ziekte stopt uw loondoorbetalingsverplichting (zie hoofdstuk 2) en beoordeelt UWV aan de hand van de WIA-aanvraag of de werknemer recht heeft op een uitkering. Om dat te kunnen doen, gebruikt UWV in elk geval alle informatie uit het verplicht aan te leveren re-integratieverslag. Meestal zal UWV de werknemer ook aan een medische keuring onderwerpen.
per post opsturen
De werkgever verstrekt de werknemer kopieën van de voor de WIA-aanvraag benodigde onderdelen van het re-integratieverslag. Uw organisatie levert deze documenten in principe ook rechtstreeks online bij UWV aan voor de aanvraag (zie paragraaf 1.2). Maar als de werknemer dat liever heeft, kan hij zelf de van uw organisatie ontvangen kopieën van al die documenten per post naar UWV opsturen. De werknemer moet in elk geval altijd zelf zijn van de bedrijfsarts of arbodienst ontvangen medische gegevens per post naar UWV sturen. UWV beoordeelt aan de hand van alle gegevens of beide partijen voldoende aan de re-integratie hebben gewerkt en aan de bijbehorende administratieve verplichtingen hebben voldaan.
Ontvangt de werknemer niet tijdig alle benodigde documenten van de werkgever en de bedrijfsarts of arbodienst, dan kan hij de WIA-aanvraag toch gewoon indienen, onder vermelding waarom sommige onderdelen ontbreken.
Beslissing
binnen acht weken
UWV stuurt binnen twee weken een ontvangstbevestiging van de WIA-aanvraag naar de werknemer. Binnen acht weken wordt de beslissing genomen of er wel of geen recht bestaat op een WIA-uitkering, en zo ja, wat de hoogte ervan zal zijn. UWV stuurt uw organisatie een kopie van die beslissing.
Als uw organisatie of de werknemer het niet eens is met de beslissing van UWV, kan hiertegen bezwaar worden aangetekend. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na dagtekening van de beslissing zijn ingediend.
WGA
IVA
De werknemer kan recht hebben op deze WIA-uitkeringen:
- WGA-uitkering (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten): voor zieke werknemers die 35% tot 80% arbeidsongeschikt zijn of 80% of meer arbeidsongeschikt maar niet duurzaam;
- IVA-uitkering (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten): voor zieke werknemers die duurzaam 80% of meer arbeidsongeschikt zijn.
afwijking
Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 35% bestaat er geen recht op een WIA-uitkering.
Vervroegd
eenmalig indienen
In afwijking van de hiervoor beschreven situatie kan het zijn dat tijdens de eerste twee ziektejaren al duidelijk is dat de werknemer niet meer aan het werk zal kunnen. Bij zo’n volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid kan de WIA-aanvraag al eerder gebeuren. Dit kan echter alleen als de bedrijfsarts verklaart dat de werknemer niet meer kan werken en ook niet meer beter zal worden.
De werknemer kan eenmalig zo’n vervroegde WIA-aanvraag indienen, en wel vanaf drie weken ziekte tot de 68e ziekteweek. De eventuele uitkering – in dit geval een IVA-uitkering – gaat vervolgens tien weken na de aanvraag in. Bij een WIA-aanvraag na 68 weken ziekte moeten eerst gewoon de 104 weken van loondoorbetalings- en re-integratieplicht worden volgemaakt voordat de werknemer een WIA-uitkering kan krijgen van UWV.
geen verplichting
Als een werknemer vervroegd een IVA-uitkering krijgt, moet uw organisatie zijn loon gewoon de rest van de 104 weken doorbetalen (zie hoofdstuk 2), maar hierop kan de ontvangen uitkering in mindering komen. Uw re-integratieverplichtingen komen wel meteen te vervallen.
Verlengd
voor beide partijen gunstig
Het is verder geen verplichting dat de werknemer een WIA-uitkering aanvraagt als het einde van de periode van 104 weken loondoorbetalingsplicht nadert. Als het ernaar uitziet dat de werknemer weer volledig aan het werk kan maar er nog iets meer tijd nodig is voor die re-integratie, kan het voor beide partijen gunstig zijn om af te zien van een WIA-aanvraag en nog even door te werken aan de re-integratie. Uw organisatie blijft dan na de twee ziektejaren vrijwillig het loon doorbetalen (en de ontslagbescherming blijft in stand, zie paragraaf 1.1).
aanvraagtermijn
Zo’n verlengde loondoorbetaling is mogelijk voor zolang als de werkgever en werknemer willen. Houd wel rekening met een WIA-aanvraagtermijn van elf weken voor het einde van de periode van verlengde loondoorbetaling.
Formulieren bij verlenging loondoorbetaling
stopzetten
Voor de start (of nieuwe verlenging) van de periode van verlengde loondoorbetaling moeten werkgever en werknemer samen het formulier ‘Aanvragen verlenging loondoorbetaling WIA’ invullen en bij UWV indienen.
Voor het stopzetten van de verlengde loondoorbetaling – om wat voor reden dan ook – kan de werkgever of de werknemer het formulier ‘Beëindiging verlengde loondoorbetaling WIA’ gebruiken. Dit kan ook vóór het einde van de afgesproken verlengingsperiode. Bij akkoord van UWV stopt de verlenging dertien weken na de aanvraag.