4.2 Probleemanalyse
in zesde week
situatie in kaart gebracht
Uiterlijk in de zesde ziekteweek moet de probleemanalyse van de zieke werknemer worden opgesteld. Dit is een taak van de bedrijfsarts of arbodienst, maar uw organisatie moet – als eindverantwoordelijke voor het gehele re-integratietraject – in de gaten houden dat dit daadwerkelijk gebeurt. Neem bij het uitblijven van de probleemanalyse dan ook tijdig contact op met de bedrijfsarts of arbodienst.
Advies
De ‘Probleemanalyse’ is een formulier waarop de situatie van de zieke werknemer in kaart wordt gebracht. Naast de gegevens van de werknemer, werkgever en bedrijfsarts of arbodienst worden in de probleemanalyse de gegevens rond de ziekte en de arbeidsbeperkingen en -mogelijkheden van de werknemer vastgelegd. Er moet een inschatting in staan of de werknemer zijn oude werk weer zal kunnen uitvoeren en op welke termijn, en wat alternatieve mogelijkheden zijn als dat niet haalbaar lijkt.
De bedrijfsarts of arbodienst stelt de probleemanalyse op aan de hand van een persoonlijk gesprek met de zieke werknemer, de medische gegevens en eventueel verder (eigen) onderzoek als hij zich niet (puur) baseert op het oordeel van de arts van de werknemer.
re-integratie bevorderen
De bedrijfsarts of arbodienst geeft in de probleemanalyse ook een advies aan de werkgever en werknemer voor het op te stellen plan van aanpak (zie hierna) om een succesvolle re-integratie te bevorderen. Daarom moet zowel uw organisatie als de werknemer een kopie van de volledig ingevulde probleemanalyse krijgen.
beargumenteren
Het advies dat de bedrijfsarts of arbodienst uitbrengt is niet bindend. De werkgever kan samen met de werknemer voor een andere aanpak kiezen, maar moet dit dan wel kunnen beargumenteren. UWV wil bij beoordeling van de re-integratie namelijk weten waarom van het advies is afgeweken.
Uw organisatie heeft de kopie van de probleemanalyse ook nodig om deze als onderdeel van het re-integratieverslag (zie paragraaf 5.4) te kunnen aanleveren bij UWV als de werknemer uiteindelijk een WIA-aanvraag doet.
Medisch
apart opgenomen
niet in de bijstelling
De bedrijfsarts of arbodienst mag geen medische gegevens (of andere privacygevoelige informatie) in de probleemanalyse opnemen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de werkgever die gegevens in handen krijgt, terwijl hij natuurlijk wel een kopie van de probleemanalyse ontvangt. De medische gegevens moeten daarom apart worden opgenomen op het formulier ‘Medische informatie’.
aanvullen of aanpassen
Op dit formulier wordt de medische situatie van de zieke werknemer in kaart gebracht, wat tegelijk met het opstellen van de probleemanalyse moet gebeuren. Op dit formulier komen dus zaken als de (mate van de) klachten en prognose te staan. De bedrijfsarts of arbodienst moet deze gegevens gedurende de gehele ziekteperiode aanvullen of aanpassen als de situatie verandert. Als het uiteindelijk tot een WIA-aanvraag komt, moet de bedrijfsarts of arbodienst een kopie van de medische informatie aan de werknemer verstrekken, die deze dan aan UWV kan aanleveren bij zijn aanvraag.
Bijstelling
reden bijstelling
Omdat de (medische) situatie van de werknemer gedurende de ziekteperiode kan veranderen, kan het nodig zijn om de probleemanalyse aan te passen. Ook dit is een taak van de bedrijfsarts of arbodienst, waarvoor het formulier ‘Bijstellen probleemanalyse’ kan worden gebruikt. Op dit formulier worden onder andere de bijgestelde onderdelen van de probleemanalyse opgenomen én de reden van de bijstelling. Ook van de ingevulde bijstelling probleemanalyse moet zowel de werkgever als de werknemer een kopie ontvangen. Eventuele wijzigingen in de medische situatie (of andere privacygevoelige informatie) mogen uiteraard ook niet in de bijstelling probleemanalyse terechtkomen. De bedrijfsarts of arbodienst moet aanpassingen in de medische gegevens daarom bijhouden op het formulier ‘Medische informatie’.
Uw organisatie krijgt geen kopie van de medische gegevens. Slechts als de zieke werknemer hier toestemming voor geeft – waarmee zeer terughoudend moet worden omgegaan! – mag de werkgever die gegevens inzien.