3.3 Hoogte compensatie
verschilt per jaar
De Ziektewetuitkering die uw organisatie ter compensatie ontvangt voor de loondoorbetaling aan werknemers die onder de no-riskpolis vallen, verschilt per jaar:
- Eerste ziektejaar: de uitkering is tussen de 70% en 100% van het dagloon (de precieze hoogte hangt af van hoeveel loon uw organisatie dat jaar moet doorbetalen).
- Tweede ziektejaar: de uitkering is 70% van het dagloon.
Afhankelijk van hoeveel uw organisatie de werknemer moet doorbetalen (zie hoofdstuk 2XX), compenseert de ZW-uitkering die loonkosten in meer of mindere mate.
Dagloon
refertejaar
telt niet mee
Het dagloon voor de Ziektewet wordt berekend door het loon van de werknemer over het zogenoemde refertejaar te delen door 261: het gemiddelde aantal uitkeringsdagen. Voor de ZW is het refertejaar het jaar vóór de eerste ziektedag dat eindigt met het voorlaatste volledige aangiftetijdvak voor het tijdvak waarin de ziekte ontstaat. De laatste volledige maand of vierwekenperiode vóór het tijdvak waarin de ziekte is ontstaan, telt dus niet mee.
Dus stel dat een werknemer per 15 oktober 2018 ziek is, dan loopt het refertejaar waarover zijn dagloon wordt berekend bij een tijdvak van een maand van 1 september 2017 tot en met 31 augustus 2018.
De hoogte van de ZW-uitkering is begrensd. Als het dagloon van de werknemer hoger uitvalt dan het maximumdagloon – zijnde € 211,42 voor de tweede helft van 2018 – wordt de uitkering op basis van dat maximum berekend.