U bent hier

3.5 Initiatiefrecht van de OR

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: april 2019

voorstellen

Uw OR hoeft niet te wachten tot er iets verandert of misgaat in uw organisatie om in actie te komen. Op basis van artikel 23 WOR kunt u ook zelf met voorstellen komen. Dit is geregeld in het initiatiefrecht. Met een slim vormgegeven initiatief zet u een onderwerp op de agenda dat leeft bij uw achterban. Let op: uw bestuurder is wettelijk verplicht om uw voorstel in overweging te nemen en erop te reageren.

spelregels

Het is belangrijk dat u aansluit bij de belevingswereld van uw bestuurder. Dat vergroot de slagingskans van uw voorstel. In hoofdstuk 4 leest u hoe u een brug slaat tussen de belangen van uw achterban en die van uw organisatie.

reactie

De spelregels van het initiatiefrecht zijn als volgt:

  • U dient uw voorstel schriftelijk in bij de bestuurder, met een toelichting.
  • U overlegt minimaal één keer in de overlegvergadering met uw bestuurder over het voorstel.
  • Uw bestuurder geeft na afloop van dit overleg een schriftelijke reactie op uw idee.
  • Als uw bestuurder met uw idee aan de slag gaat, blijft u recht houden op uw wettelijke bevoegdheden, zoals het advies- en instemmingsrecht.

U heeft recht op informatie die u redelijkerwijs nodig heeft om het medezeggenschapswerk goed te kunnen uitvoeren. Geef daarom altijd heel duidelijk en ondubbelzinnig aan bij uw bestuurder wat u wilt weten en waarom. Dit informatierecht ligt vast in artikel 31 WOR.