3.6 De werknemer gaat weer aan het werk
verbinding
De werknemer gaat na een verlies weer aan het werk. Voor de een is het afleiding, voor de ander is het een hele opgave om terug te keren naar de werkvloer. Blijf in verbinding en in gesprek met de werknemer, vraag waar de behoefte ligt en wat de werknemer nodig heeft, van u en van andere collega’s. Begin eens met een kop koffie, dan is de eerste stap al gezet.
Blijf vragen stellen, niet alleen in het begin. Door goed in contact te blijven met de werknemer, goede begeleiding en ondersteuning te bieden en de werknemer de ruimte te geven voor het verwerken van het verlies, helpt u hem in het verwerkingsproces. Dit kan verzuim voorkomen.
3.6.1 Omgaan met de rouwende werknemer
Als een werknemer een verlies ervaart, kan dat ook gevolgen hebben voor de collega’s. De werknemer is niet meer dezelfde persoon als hij was vóór zijn verlies en hij laat ander gedrag zien. Er heeft iets plaatsgevonden wat grote impact heeft op de werknemer en dat brengt een verandering met zich mee.
Mentale en fysieke gezondheid
ingrijpend
Heeft de werknemer bijvoorbeeld een partner verloren, dan verliest hij in de meeste gevallen de belangrijkste persoon in zijn leven. Dat brengt een ingrijpende verandering met zich mee in het dagelijks leven. Het is niet alleen het verdriet om de partner die is weggevallen, maar het alledaagse leven staat op de kop en daarbij kan de nodige stress komen kijken. De stress en alle bijkomende emoties hebben invloed op de mentale en fysieke gezondheid van de werknemer.
3.6.2 Ander gedrag laten zien
ongemakkelijk
Elke werknemer gaat anders om met een verlies. Daardoor is het belangrijk om in gesprek te blijven over wat hij nodig heeft. Een persoon in rouw heeft vaak wisselende emoties. Het ene moment kan dit zich uiten in boosheid en frustratie, dan weer in vrolijkheid of in verdriet. Als de werknemer in huilen uitbarst, voelen de collega’s zich ongemakkelijk. De vrolijke collega is niet meer zo vrolijk als voorheen, dat vinden mensen lastig. De rouwende werknemer heeft er geen grip op en is zichzelf kwijt.
Negeer het huilen niet, maar vraag wat hij nodig heeft. Even ruimte voor zichzelf of juist erover praten. Vindt u het lastig om te vragen? Aandacht geven is ook mogelijk door een glas water te halen, zonder iets te zeggen.