4.9. In de praktijk
Werknemers van een bouwbedrijf werken vrijwel dagelijks op steigers. Soms staan ze wel op tien meter hoogte en daarom is valgevaar een risico. Het klimaat in Nederland is relatief mild, maar de werknemers van het bouwbedrijf ontkomen er niet aan om soms in ijzige kou of brandende hitte te werken. De preventiemedewerker noteert ook een hoge werkdruk als arbeidsrisico, want met de groeiende economie neemt het aantal opdrachten toe. Al twee maanden staat er op diverse websites een vacature, maar het aantal bouwvakkers is schaars en nieuwe collega’s zijn nog altijd niet gevonden.
Toepassen risicostappenplan
De preventiemedewerker heeft een aantal risico’s in kaart gebracht en de organisatie moet volgens de methode van Kinney & Wiruth eerst aan de slag met valgevaar. De steiger staat altijd op een verstevigde ondergrond en bevat hekjes. Vanaf werk op een hoogte van 2,5 meter dragen werknemers verplicht een valharnas en een helm. Zij hebben instructies voor het gebruik ontvangen en de opzichter controleert dagelijks of de werknemers het valharnas gebruiken. Toch is een fout maken menselijk en daarom is er altijd minimaal één werknemer op de grond aan het werk die zowel een bhv-cursus als een uitgebreide EHBO-cursus heeft gevolgd.
Met arbomanagement bevordert uw organisatie de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het gaat gezondheidsrisico’s tegen en voorkomt bedrijfsongevallen. Bovendien dringt het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid terug. Tot slot zijn niet alle onderdelen van een arbomanagementsysteem vrijblijvend: uw organisatie is bijvoorbeeld wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bijbehorend plan van aanpak op te stellen en te blijven actualiseren. Ook voorlichting aan werknemers mag niet ontbreken. Alle reden dus om aan de slag te gaan met een arbomanagementsysteem. De kwaliteitscirkel van Deming helpt uw organisatie bij het invoeren én verbeteren van het systeem, zodat werknemers in zo goed mogelijke omstandigheden hun werk kunnen doen.