U bent hier

OR & Medezeggenschap
Organisatiemodellen4. Veilig en gezond werken4.5. De arbeidshygiënische strategie toepassen

4.5. De arbeidshygiënische strategie toepassen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

Een organisatie start met het inventariseren van de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Deze legt zij vast in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In het bijbehorende plan van aanpak beschrijft zij de maatregelen om de risico’s weg te nemen, of – als dat niet mogelijk is – te beperken. Bij het opstellen van het plan van aanpak volgt de organisatie altijd de arbeidshygiënische strategie. In het plan van aanpak noteert de werkgever niet alleen welke maatregelen hij neemt, maar ook waarom hij deze keuze heeft gemaakt. Hij hoeft daarbij niet vanaf nul te beginnen, maar kan – als deze beschikbaar zijn voor de sector – de arbocatalogus en de branche-RI&E raadplegen.

Risico’s wegnemen

De werkgever moet proberen om het risico helemaal weg te nemen. Als dat niet mogelijk is, neemt hij collectieve maatregelen. Hij beperkt daarbij de risico’s vanuit de bron, bijvoorbeeld door een gevaarlijke machine te omkasten. Zo zijn werknemers minder aan het risico blootgesteld. Als ook dit niet mogelijk is of als collectieve maatregelen het risico onvoldoende beperken, kan de werkgever het werk anders organiseren.

Op deze manier kan hij de taken laten rouleren, zodat werknemers minder lang worden blootgesteld aan het risico. Als dat ook niet het gewenste effect heeft, kan de organisatie overgaan op het aanbieden van gratis persoonlijke beschermingsmiddelen. Een werkgever mag ook een mix van maatregelen toepassen.

Uw organisatie mag alleen uitwijken naar een lager niveau als daar goede technische, praktische of economische redenen voor zijn. Dit geldt niet voor kankerverwekkende stoffen en biologische agentia. In die gevallen mogen kosten nooit een reden zijn om een maatregel niet te nemen!

‘Risicovol’ breed begrip

Risico’s kunnen fysiek zijn: denk aan het vallen van een hamer van een steiger op het hoofd van een passerende werknemer, of een te luide machine. Maar ook situaties die niet direct een gevaar opleveren voor werknemers, kunnen risicovol zijn. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die bepaalde handelingen uitvoeren waar zij niet voor zijn bevoegd. Ook deze risico’s moet uw organisatie meenemen in de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak.