U bent hier

4.1 Raadpleging goed aanpakken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

Hoewel uw OR het recht heeft om afspraken met de bestuurder te maken zonder de mening van de werknemers te vragen, is achterbanraadpleging erg nuttig. Waarschijnlijk gebeurt dit informeel al vaak: u vertelt uw collega’s waarmee uw OR bezig is en koppelt hun reacties terug in de OR-vergadering. Let wél op dat u niet steeds dezelfde collega’s vraagt!

Raadpleeg de achterban voornamelijk over onderwerpen die bij werknemers heel gevoelig liggen. Of als de OR geen enkel idee heeft hoe werknemers ertegen aankijken, terwijl u dit wel moet weten om uw standpunt te bepalen tegenover de bestuurder.

Incidenteel of structureel raadplegen?

vergadering

Vaak bepalen ondernemingsraden ad hoc om de achterban te raadplegen en komt een raadpleging slechts incidenteel voor. Op zich is dat prima. Het kan nu eenmaal gebeuren dat bij de bespreking van een onderwerp in de vergadering pas blijkt dat u behoefte heeft aan meer input vanaf de werkvloer. Incidenteel raadplegen heeft echter als nadeel dat u het wiel steeds een beetje opnieuw moet uitvinden en dat de plotseling ingelaste raadpleging misschien minder gestructureerd verloopt.

Structureel

planmatig

Het kan daarom handig zijn om achterbanraadpleging structureel een plekje te geven binnen de medezeggenschapsactiviteiten. Uw OR kan dan nog steeds per onderwerp beslissen of u de mening van de achterban nodig heeft, maar kan de raadpleging vervolgens wel planmatiger uitvoeren doordat de basis er al ligt.

Vormen van raadpleging

werknemersbijeenkomst

Wil de OR de achterban structureel raadplegen, dan is het handig om goed na te denken over welke vormen van raadpleging een optie zijn en hoe de OR dat wil aanpakken. Een werknemersbijeenkomst vereist natuurlijk een heel andere aanpak dan een enquête per e-mail. Paragraaf 4.3 gaat dieper in op de voor- en nadelen van een aantal veelgebruikte methoden.

Bestuurder helpt bij raadpleging

standpunt

raadpleging

Meestal speelt de bestuurder geen rol van betekenis in de raadpleging. Dat is voornamelijk een taak van de ondernemingsraad en helpt om een helder standpunt te kunnen formuleren in het overleg met de bestuurder. En de ondernemingsraad kan zijn argumenten extra kracht bijzetten door aan te geven dat een groot deel van de achterban er hetzelfde over denkt. Maar er zijn ook situaties denkbaar waarin u de bestuurder juist wél bij de raadpleging wilt betrekken. Zo kan toestemming of hulp van de bestuurder nodig zijn om de raadpleging via een bepaald communicatiekanaal te laten verlopen.

Samen werknemers raadplegen

financieel

Ook bij onderwerpen die erg gevoelig liggen, is het wenselijk dat de bestuurder betrokken is bij de organisatie van de achterbanraadpleging. Een voorbeeld is een regeling die de bestuurder uit financieel oogpunt graag snel wil kunnen invoeren, maar die in de praktijk grote gevolgen heeft en waar de meningen op de werkvloer erg over zijn verdeeld.

Door samen met de bestuurder de werknemers te raadplegen, kan uw OR laten zien dat lang niet iedere werknemer overtuigd is van de noodzaak van de nieuwe regeling.

Hart luchten

overhaast

De raadpleging samen met de bestuurder doen, helpt ook om de werknemers goed in te lichten, hun de gelegenheid te geven hun hart te luchten en de tijd te nemen om te luisteren naar eventuele oplossingen en suggesties. Zowel de bestuurder als ondernemingsraad doen hier hun voordeel mee. Dit laat de bestuurder ook zien dat een overhaaste beslissing, zoals de bestuurder voor ogen heeft, in de praktijk op veel weerstand kan stuiten.