3.2 Personeelsreglement
algemene regelingen
Niet alle arbeidsvoorwaarden staan in individuele arbeidsovereenkomsten. Met name voor de secundaire voorwaarden is het personeelsreglement meestal meer geschikt. Hierin staan de algemene regelingen die voor alle werknemers in de organisatie gelden. Denk daarbij aan de uitgebreide uitwerking van zaken die in de arbeidscontracten niet of slechts kort staan vermeld, zoals verlofregelingen en mogelijkheden voor een studiekostenvergoeding.
bestaan
Om er zeker van te zijn dat elke werknemer op de hoogte is van het bestaan van het personeelsreglement, doet uw bestuurder er goed aan om hiernaar duidelijk te verwijzen in de individuele arbeidsovereenkomst.
Naleving
verplicht
kopie
Dat uw organisatie een personeelsreglement heeft, wil niet automatisch zeggen dat elke werknemer daaraan is gebonden. Een werknemer is alleen verplicht de afspraken in het reglement na te leven als hij daar expliciet mee akkoord gaat. Die instemming kan op twee manieren tot stand komen:
- De bestuurder neemt een bepaling op in de individuele arbeidsovereenkomst waarin hij duidelijk verwijst naar het personeelsreglement. Door ondertekening van die overeenkomst stemt de werknemer ook in met de regelingen in het personeelsreglement.
- De bestuurder laat de werknemer een kopie van het personeelsreglement ondertekenen.
Expliciet akkoord
vrijwillige basis
Als de werknemer niet schriftelijk akkoord is gegaan met het personeelsreglement, is hij daar dus ook niet aan gebonden. Wel kan hij op vrijwillige basis gebruikmaken van de regelingen. Als uw bestuurder het naleven van het personeelsreglement van uw organisatie minder vrijblijvend wil maken, is hij verplicht om de werknemer alsnog expliciet om een (schriftelijk) akkoord te vragen.
Gedragsregels
ongewenst gedrag
disciplinaire maatregelen
In het personeelsreglement zijn vaak ook gedragsregels vastgelegd. Denk hierbij aan richtlijnen op het gebied van ongewenst gedrag (agressie, pesten, discriminatie en intimidatie), werkkleding en internetgebruik. Ook veiligheidsvoorschriften en andere instructies kunnen in het personeelsreglement staan. Naast de richtlijnen en voorschriften kan de werkgever ook disciplinaire maatregelen vastleggen voor het geval werknemers toch over de schreef gaan.
Regeling omtrent ongewenst gedrag
de moeite waard
PSA
Bij een harmonisatie moet uw OR hoogstwaarschijnlijk een hoop uitzoeken. Kijk daarbij ook eens naar de regelingen binnen uw organisatie. Mist er bijvoorbeeld een regeling op het gebied van ongewenst gedrag? De kans is groot dat de harmonisatie leidt tot aanpassingen van het personeelshandboek. Het is dan de moeite waard om direct een regeling omtrent ongewenst gedrag mee te nemen. Uit de vele berichten in de media over grensoverschrijdend gedrag blijkt dat dit geen overbodige luxe is. De factoren die onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA) vallen, kunnen lichamelijke en psychische klachten opleveren. Het gaat hierbij om agressie en geweld, pesten, werkdruk en discriminatie. Werkdruk is de vreemde eend in de bijt. Het is weliswaar geen ongewenst gedrag, maar een hoge werkdruk kan ook tot klachten leiden.
Cao raadplegen
cao
Als uw OR bezig is om de gedragsrichtlijnen van uw organisatie in kaart te brengen, raadpleeg dan naast het personeelsreglement ook de cao. Hierin hebben de onderhandelende partijen – naast afspraken over harde arbeidsvoorwaarden – vaak afspraken over gewenst gedrag vastgelegd.
Ook voor de bestuurder zijn er gedragsregels
Gedragsregels zijn echter niet alleen regels en verplichtingen voor werknemers. Er zijn ook gedragsrichtlijnen voor uw bestuurder. Een voorbeeld is de NVP Sollicitatiecode. Dit is een gedragscode voor werving en selectie, met als doel dat alle sollicitanten gelijke kansen hebben. De NVP Sollicitatiecode is te vinden op de website van de NVP: nvp-hrnetwerk.nl/sollicitatiecode.
Discriminatie
discriminatie
initiatiefrecht
Uw bestuurder is alleen verplicht om zich te houden aan deze sollicitatiecode als uw organisatie zich hier openlijk aan verbindt. Uw OR heeft op basis van artikel 28, lid 3 WOR de plicht om discriminatie tegen te gaan in uw organisatie. Deze sollicitatiecode sluit hier mooi bij aan. Heeft uw organisatie zich er nog niet aan gecommitteerd, dan kunt u op basis van uw initiatiefrecht (artikel 23, lid 3 WOR) een voorstel bij uw bestuurder indienen. Meer over het initiatiefrecht leest u op rendement.nl/ordossier.