U bent hier

2.4 Wetgeving rond de bedrijfsvoering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2014

Vaak hoort u bestuurders klagen over de wet- en regeldruk. Er zijn inderdaad heel veel regels en verplichtingen waaraan een onderneming zich moet houden. Als lid van de ondernemingsraad kunt u niet van al die wettelijke regels op de hoogte zijn. Het is wel slim om gaandeweg inzicht te krijgen in de redenen waarom er zo veel geld, tijd en menskracht naar bureaufuncties gaat.

2.4.1 Rechten en plichten

bewaarplicht

overhead­kosten

Bedenk dat bij vrijwel elke handeling van uw onderneming er sprake is van rechten en plichten. Of het nu gaat om inkoopcontracten, om de administratie van de financiën, om de betaling van personeel, om het afdragen van belastingen en premies: alles is gereguleerd. Zo zijn er wetten die voorschrijven hoe lang bepaalde stukken moet worden bewaard in een archief (de zogeheten bewaarplicht), maar ook wat een onderneming verplicht is te publiceren, zoals de verschillende soorten jaarverslagen. In dat kader zult u ongetwijfeld wel eens met uw mederaadsleden discussiëren over de overheadkosten van uw organisatie.

Bespreek eens met uw bestuurder de minimumoptie van personele inzet om aan alle wetten en regels te kunnen voldoen. In hoeverre verschilt dit van de werkelijkheid?

2.4.2 Wetgeving voor kwaliteit en milieu

omgeving

Uw bestuurder heeft niet alleen te maken met landelijke wet- en regelgeving, maar ook met Europese, provinciale en gemeentelijke regels. Die regels kunnen afwijken van de wet of een aanvulling vormen. Het kan gaan om zaken die te maken hebben met de directe omgeving en het milieu (nu geregeld in de Omgevingswet) maar ook kan het gaan om de bescherming van belangen van consumenten, leveranciers of patiënten.

Als klant bent u blij met deze bescherming maar uw onderneming moet van alles regelen om aan de verplichtingen te voldoen. Bespreek maar eens de eisen die gemeenten, brandweer of waterschappen stellen aan uw organisatie.

branche­genoten

Ten slotte is er sprake van zaken die met de branche te maken hebben. Bijvoorbeeld de mededingingswetgeving of afspraken die de branchegenoten onderling maken om eerlijk en kwaliteitsvol te concurreren.