7.3 De Ondernemingskamer
niet handig
Artikel 26 WOR geeft de ondernemingsraad het recht om beroep in te stellen bij de Ondernemingskamer (OK) tegen een besluit van de bestuurder. Er zijn niet veel ondernemingsraden die naar de OK stappen. Het is ook niet handig om uw bestuurder bij voorbaat al te laten weten dat u niet naar de OK zult stappen. Dit verzwakt uw onderhandelingspositie.
7.3.1 Beroep
naleving
De OK behandelt een beroep van een OR tegen een adviesplichtig besluit van een bestuurder en verzoeken tot naleving van de WOR. De ondernemingsraad kan naar de Ondernemingskamer stappen als:
- de bestuurder de OR niet om advies heeft gevraagd terwijl dat wel had gemoeten volgens artikel 25 WOR;
- het besluit van de bestuurder afwijkt van het OR-advies;
- feiten of omstandigheden die na het advies bekend werden tot een ander advies hadden geleid;
- er een geschil is over de structuurregeling. Hierin is vastgelegd wanneer de OR een voordracht of niet bindende aanbeveling mag doen voor zetels in de raad van commissarissen.
Nauwkeurige afweging
Staat uw OR op het punt om naar de OK te stappen, stel dan eerst de volgende vragen:
- Wat zijn de belangen van de bestuurder en de OR?
- Is er nog een weg terug?
- Is het wel de moeite waard om een gerechtelijke procedure te starten?
7.3.2 Uitspraak
binnen een maand
Omdat het om zaken van groot belang gaat, doet de Ondernemingskamer vaak al binnen één maand uitspraak. Na het besluit van de OK rest er maar één beroepsmogelijkheid: in cassatie gaan bij de Hoge Raad, die beoordeelt of het recht juist is toegepast. De Hoge Raad behandelt de zaak dus niet inhoudelijk, maar kan een lagere rechter wel opdracht geven de zaak over te doen. Dit heet terugverwijzen.