3. Adviesrecht
De ondernemingsraad heeft het recht om advies uit te brengen over een aantal voorgenomen besluiten van de bestuurder. In artikel 25, lid 1 WOR vindt u een opsomming van alle adviesplichtige voornemens van de bestuurder. Bij dit soort adviesplichtige voornemens moet u onder meer denken aan een wijziging van zeggenschap, een wijziging van werkzaamheden of wijzigingen van bevoegdheden.
schriftelijk
Net als bij het instemmingsrecht gaat het om besluiten die de bestuurder wil nemen. Ook hier ligt het initiatief dus weer bij de directie. Die mag een adviesplichtig besluit pas nemen als hij de OR of PVT om advies heeft gevraagd. De adviesaanvraag moet hij altijd schriftelijk doen.
Verplicht
procedure
Het recht op advies is minder vrijblijvend dan het lijkt. De bestuurder moet de procedure zorgvuldig doorlopen en hij moet het advies van de OR zwaar laten meewegen in zijn besluitvorming. Volgt uw werkgever het advies van uw raad niet op en weet hij de OR ook niet te overtuigen van zijn beweegredenen daarvoor? Dan kan uw OR in beroep gaan bij de rechter. Daarover leest u meer in hoofdstuk 7.
Geen adviesrecht bij beleidskeuzes
definitieve keuze
Beleidskeuzes zijn niet adviesplichtig. Dit zijn intenties die nog niet zijn omgezet in concrete beslissingen met mogelijk personele gevolgen. Als een besluit het karakter krijgt van een definitieve keuze, kan er wel sprake zijn van een adviesplichtig besluit.