5. Initiatiefrecht
Vanuit de OR is het soms lastig om eigen prioriteiten te stellen. Vaak bepaalt de werkgever de agenda van de overlegvergadering, en daarmee dus ook de onderwerpen waar uw OR zich over moet buigen. Om hier tegenwicht aan te bieden, kunt u gebruikmaken van het initiatiefrecht. Dit recht staat de OR toe om zelf voorstellen te doen die van invloed kunnen zijn op het beleid van de werkgever.
Via het initiatiefrecht kan de OR in zijn ogen belangrijke onderwerpen, waar de werkgever niet direct het belang van ziet, toch onder de aandacht brengen.
Wettelijke oorsprong
Het initiatiefrecht vindt zijn wettelijke oorsprong in artikel 23, lid 3 WOR. Daarin staat dat uw OR ook buiten reguliere overlegvergaderingen onderwerpen op de agenda mag zetten die u graag wilt bespreken. De OR mag over alle mogelijke zaken een initiatiefvoorstel opstellen en indienen, zolang ze maar betrekking hebben op het reilen en zeilen van de onderneming.
Bestuurder verrassen
Het is niet per se productief om de bestuurder tijdens overlegvergaderingen te verrassen met plotselinge initiatiefvoorstellen. Veel beter is het juist om al vooraf zowel de eigen achterban – die vanzelfsprekend gekend is in de initiatiefplannen van de OR – als de bestuurder te laten weten waar uw OR nadruk op wil leggen. De goedwillende werkgever kan dan bijvoorbeeld meedenken hoe dit te realiseren valt.