4. Informatierecht
In artikel 31 WOR vindt u de basis van het informatierecht. Dit is één van de belangrijkste rechten van uw OR. De bestuurder is namelijk wettelijk verplicht om alle inlichtingen en gegevens te verstrekken die uw raad nodig heeft om zijn achterban op een zo goed mogelijke manier te kunnen vertegenwoordigen. Uw bestuurder moet de gegevens schriftelijk verstrekken als u daarom vraagt.
Samen met het overlegrecht vormt het informatierecht de basis van de andere OR-rechten. De wet maakt onderscheid tussen ongevraagde en gevraagde informatie.
Ongevraagde informatie
Een belangrijk deel van de informatie over de organisatie moet u ongevraagd krijgen. Dit heet ook wel het passief informatierecht: de OR doet niets en krijgt toch de nodige informatie. Het gaat om basis- en periodieke informatie.
- Basisinformatie betreft vooral informatie over vaste gegevens van een organisatie. Denk daarbij aan de jaarrekening, het sociaal jaarverslag en beleidsplannen.
- De periodieke informatie betreft gegevens die voortdurend wijzigen, zoals ziekteverzuimcijfers, het personeelsverloop en financiële rapportages.
Gevraagde informatie
In de praktijk pakt het vaak anders uit. Als u er niet om vraagt, ontvangt u meestal geen informatie. Zaak is dan ook dat u met de bestuurder tot een werkwijze komt waarbij de raad op vaste tijden de overeengekomen stukken ontvangt.