6.5 Gebruikmaken van uw initiatiefrecht
vroegtijdig
Bij agile processen kan uw OR volop gebruikmaken van het initiatiefrecht (artikel 23, lid 3 WOR). Dit is een goede manier om vroegtijdig invloed uit te oefenen en zo zelf vorm te geven aan vroegtijdige betrokkenheid. Het voordeel van artikel 23, lid 3 WOR is dat uw bestuurder de verplichting heeft om uw voorstellen inhoudelijk met uw OR te bespreken en hij u schriftelijk moet informeren wat hij ermee gaat doen.
Door uw initiatiefrecht komen uw punten op de overlegtafel. Door deze aan tafel met uw bestuurder te bespreken, heeft u uiteindelijk de meeste invloed. Een goede voorbereiding helpt ook om uw invloed te optimaliseren.
6.5.1 Initiatiefrecht bij de artikel 24-vergadering
algemene gang van zaken
Tijdens de artikel 24-vergadering bespreekt uw OR met de bestuurder (en één keer per jaar met de toezichthouder) de algemene gang van zaken. Uw bestuurder geeft u onder andere inzicht in de plannen voor het komende halfjaar. Veelal is dit voor uw OR een ‘luistervergadering’. Uw bestuurder is aan het woord en praat u volledig bij, u schrijft flink mee en voor u het weet is de tijd om.
Betrokkenheid bespreken
betrokken
initiatiefvoorstel
Door voorafgaand aan de vergadering de onderwerpen bij uw bestuurder op te vragen, richt u de overlegvergadering anders in. Uw OR ontvangt de onderwerpen schriftelijk met een korte omschrijving over wat de plannen zijn en hoe de organisatie die gaat aanpakken. Uw OR bespreekt deze informatie vooraf in de eigen vergadering en bedenkt alvast op welke wijze en op welk moment u als ondernemingsraad betrokken wilt zijn bij de verschillende onderwerpen. Tijdens de artikel 24-vergadering licht uw bestuurder de onderwerpen dan toe en maakt u met elkaar procesafspraken over uw betrokkenheid als ondernemingsraad.
6.5.2 Werken met preadviezen
belangen
Een vorm van een initiatiefvoorstel is het werken met een preadvies. Bent u geïnformeerd, maar wacht u op de aanvraag, dan kunt u de bestuurder alvast voorzien van een pre-advies. In dit advies geeft u de visie van uw OR weer op basis van de tot dan toe bekende informatie. In uw preadvies kunt u onder andere de volgende onderwerpen opnemen:
- aandachtspunten;
- zorgen die u heeft bij het proces;
- belangrijke kaders;
- belangen die u of de achterban heeft;
- welke informatie u verwacht in de formele aanvraag;
- welke toetsingscriteria u gebruikt voor de formele aanvraag;
- wat u verwacht van de opvang van de personele gevolgen.
Het preadvies ontneemt u niet het recht om nog een formeel advies te geven volgens artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden.
6.5.3 Werken met conceptadviezen
standpunten
In sommige situaties is het prettig als uw bestuurder uw standpunten vroegtijdig kent. Hiervoor is een preadvies handig, maar u kunt ook afspreken dat uw bestuurder alvast een conceptadviesaanvraag toestuurt. U reageert daarop ook in concept. Met het preadvies of een conceptadvies kan uw bestuurder uw standpunt en overwegingen meenemen in zijn besluit. Ten slotte ontvangt u een formele adviesaanvraag en geeft u nog formeel advies. En als het goed is, is de formele route maar kort, omdat uw inbreng is meegenomen in het formele besluit.