U bent hier

6.4 Aansluiting zoeken bij werkgroepen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: september 2021

experimenteren

Vaak wordt er gekozen om te werken met werkgroepen. Dat past bij de gedachte van experimenteren en toetsen. Mogelijk zijn er in uw organisatie tientallen werkgroepen ingericht met verschillende doelstellingen. Het is onmogelijk dat u bij al deze werkgroepen aansluit, dat is niet meer te overzien. Het aansluiten bij een werkgroep is echter wel een mooie gelegenheid om vroegtijdig input te kunnen geven op een besluit.

Afweging

participeren

De keuze om aan te sluiten bij een werkgroep is een afweging die uw ondernemingsraad zelf moet maken. Het kunnen participeren en meepraten zijn redenen om wel mee te doen. Het kan ook een afweging zijn juist niet mee te doen, omdat u niet wilt dat het proces met de ondernemingsraad vertroebelt.

Er zijn verschillende mogelijkheden te bedenken voor de omgang met werkgroepen in de organisatie. Bij ieder thema dat speelt, kunt u steeds weer opnieuw een overweging maken.

6.4.1 OR neemt deel aan de werkgroep

onderdeel

Als één of meerdere OR-leden deelnemen aan de werkgroep, moet u zich een aantal dingen goed realiseren. Doet u mee, dan bent u er ook onderdeel van, is vaak het idee van de werkgroep en uw bestuurder. Hierdoor kan er weleens een lastige situatie ontstaan. Neemt u deel aan een werkgroep, maar levert u geen of weinig inbreng tijdens de vergaderingen van de werkgroep, dan kijken werkgroepleden en de bestuurder u raar aan als u tijdens de overlegvergadering het voorgestelde beleid volledig afkeurt. Dit beleid was namelijk in samenwerking met leden van de ondernemingsraad opgesteld.

Input OR meegeven

terugkoppeling

Zorg dus dat uw ondernemingsraad het afgevaardigde lid (of leden) inbreng meegeeft. Het gaat dus om een goedgevulde rugzak met daarin allerlei informatie en standpunten van de OR. Het afgevaardigde lid heeft een duidelijk doel en heeft inbreng tijdens de werkgroepbesprekingen. Daarnaast kan hij ook concrete terugkoppeling geven aan de ondernemingsraad over de stand van zaken en richting van de werkgroep. Op basis daarvan geeft uw OR het lid weer nieuwe input mee. Hieronder vindt u onderwerpen om de rugzak mee te vullen:

  • concrete opdracht vanuit uw OR (wat moet de werkgroep opleveren?);
  • visie van de ondernemingsraad of een richting;
  • randvoorwaarden;
  • aandachtspunten;
  • zorgen;
  • belangen;
  • kaders;
  • mandaat: kan het lid namens de ondernemingsraad besluiten nemen in de werkgroep, of blijft de besluitvorming bij de ondernemingsraad liggen?;
  • tijdspad;
  • verwachtingen wat betreft de terugkoppeling richting de ondernemingsraad.

Bespreek de inhoud van de rugzak niet alleen binnen uw ondernemingsraad, maar ook met de werkgroep en bestuurder. Van belang is dat de werkgroep weet welke rol het lid heeft en wat het mandaat is.

6.4.2 Een lid van de werkgroep informeert de OR

inzicht

U kunt er ook voor kiezen zelf niet actief deel te nemen aan een werkgroep, maar er wel bij betrokken te willen zijn. Spreek dan met uw bestuurder af dat één lid van de werkgroep de schakel is voor uw OR. Hierbij is van belang dat het werkgroeplid inzicht heeft in de rechten van de ondernemingsraad, zoals het adviesrecht en het instemmingsrecht.

Opdracht

standpunten

Uw OR nodigt het werkgroeplid af en toe uit in de OR-vergadering om u bij te praten over de gang van zaken in de werkgroep. Uw OR bespreekt uw standpunten en ideeën en geeft het werkgroeplid de opdracht mee om scherp te blijven op advies- en instemmingsplichtige besluiten. In dat geval moet het lid zelf contact opnemen met uw OR en het besluit, eventueel via de bestuurder, aan u voorleggen.

Goede afspraken maken met werkgroeplid

schakel

Bij deze vorm moet u meteen al goede werkafspraken maken: wie is de schakel? Op welke momenten is er contact tussen de ondernemingsraad en de schakel? Waarover is er contact en hoe zorgt uw OR ervoor dat de schakel voldoende kennis heeft over de Wet op de ondernemingsraden? Een overzicht van de onderwerpen die onder het advies- en instemmingsrecht vallen, helpt al veel. Uiteraard zijn er ook goede afspraken met de bestuurder nodig: met name voor de situaties waarin er een aanvraag uw kant op moet komen.

6.4.3 De bestuurder houdt de OR op de hoogte

informatie­verstrekking

Een keuze kan ook zijn om de bestuurder verantwoordelijk te houden – ook al heeft hij die verantwoordelijkheid natuurlijk ook nog steeds bij de andere varianten – voor de informatieverstrekking over de werkgroepen. Uw OR heeft in dat geval zelf geen contact met de werkgroep, maar is alleen met uw bestuurder in gesprek.

instelling

In de praktijk is de keuze voor alleen contact met de bestuurder niet zo voor de hand liggend. De voornaamste reden is dat de bestuurder onvoldoende zicht heeft op de gang van zaken in de werkgroep(en).

6.4.4 Input leveren bij de instelling van een werkgroep

commissie

Alle voorgaande varianten kunt u uitbreiden door input te leveren bij de instelling van de werkgroep. Voordat een werkgroep aan de slag gaat, stelt de organisatie het doel, de kaders en de samenstelling van de werkgroep vast. Vaak heeft uw OR daarbij ook goede ideeën. Door bij de start van de werkgroep betrokken te zijn, kunt u uw inbreng me­teen meegeven.

Meepraten over leden van de werkgroep

Stel dat uw organisatie een commissie instelt om de roostersystematiek te veranderen. Alle huidige regels gaan onder de loep met als doel nieuwe regels voor het roosteren te bepalen. De samenstelling van de werkgroep heeft invloed op de uitkomsten. Zitten er vooral managers in en roosteraars of ook werknemers? Het toevoegen van werknemers die ervaring hebben in het werken volgens roosters geeft een compleet andere dynamiek. Waarschijnlijk wil uw OR bij de start van deze werkgroep meepraten over wie er deelnemen aan de werkgroep.