3.5 Werknemer woont in buitenland
geen belasting inhouden
Het kan natuurlijk ook zijn dat uw werknemer in het buitenland woont. Als hij dan ook alleen in het buitenland werkt, hoeft u geen loonbelasting in te houden over het loon dat hij van uw onderneming ontvangt.
Verdeling
bepalend
drie situaties
mogelijke situaties
Werkt de in het buitenland wonende werknemer echter (tijdelijk of gedeeltelijk) in Nederland, dan kunt u wel inhoudingsplichtig zijn. Hierbij is bepalend hoe de verdeling van zijn werkzaamheden over Nederland en het buitenland is:
- Hij werkt 100% in Nederland: u bent inhoudingsplichtig voor de loonbelasting over zijn volledige loon.
- Hij werkt voor 90% of meer voor uw onderneming in het buitenland; dan zijn er drie situaties mogelijk:
- De werknemer woont in een verdragsland: u hoeft geen loonbelasting in te houden over zijn loon.
- De werknemer woont in een niet-verdragsland en zijn loon is daar aan belasting onderworpen: u bent niet inhoudingsplichtig voor de loonbelasting (de werknemer hoeft niet aan te tonen dat de belasting daadwerkelijk wordt geheven).
- De werknemer woont in een niet-verdragsland en zijn loon is daar niet aan belasting onderworpen: u moet loonbelasting inhouden over zijn volledige loon.
- Hij werkt deels in Nederland en deels (voor minder dan 90%) in het buitenland; ook dan zijn er drie mogelijke situaties:
- De werknemer woont in een verdragsland: u moet sowieso loonbelasting inhouden over het loon dat hij in Nederland verdient. Over het buitenlandse loon hoeft u alleen loonbelasting in te houden als het belastingverdrag de heffingsbevoegdheid hierover aan Nederland toewijst.
- De werknemer woont in een niet-verdragsland en betaalt daar belasting over (een deel van) zijn loon: u moet loonbelasting inhouden over het (deel van het) loon waarover het niet-verdragsland geen belasting heft.
- De werknemer woont in een niet-verdragsland en betaalt daar geen belasting over zijn loon: u moet loonbelasting inhouden over zijn volledige loon.
Burgerservicenummer verplicht voor arbeid
RNI-loket
Een werknemer die in het buitenland woont, heeft een burgerservicenummer (BSN) nodig om in Nederland te kunnen werken (tenzij het om artiesten en beroepssporters gaat). Om als buitenlandse werknemer een BSN te krijgen, moet hij zich inschrijven bij een gemeente met een RNI-loket; een loket voor de registratie van niet-ingezetenen.
De werknemer moet hiervoor een geldig en origineel identiteitsbewijs kunnen overleggen. Als hij uit een niet-EER-land of uit Kroatië komt, moet hij bovendien een geldige verblijfsaantekening in zijn paspoort hebben waarop staat dat hij in Nederland mag werken. Die aantekening is voor Zwitserse werknemers overbodig, ook al valt Zwitserland niet in de Europese Economische Ruimte (EER).
Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een handig schema ter bepaling van uw inhoudingsplicht bij een werknemer die in het buitenland woont en in Nederland werkt.