8. Arbeidsvoorwaarden bij grensoverschrijding
Niet alleen de loonheffingen vergen aandacht bij internationale situaties, ook de arbeidsvoorwaarden van ingekomen of uitgezonden werknemers. De wet biedt deze werknemers bescherming door te regelen dat zij binnen de Europese Unie in het werkland in elk geval niet slechter af mogen zijn dan de werknemers daar. Zorg dus dat daaraan wordt voldaan, anders staat u een flinke boete te wachten!
Vanwege het vrije verkeer van diensten binnen de Europese Unie (EU) kunnen werkgevers hun werknemers zonder meer tijdelijk laten werken in een andere EU-lidstaat: het zogenoemde detacheren (zie ook paragraaf 4.3).
Omdat het bij detachering gaat om een tijdelijke situatie, treden de werknemers niet toe tot de arbeidsmarkt van de EU-lidstaat waar zij werken. Daarom valt dit niet onder het vrije verkeer van werknemers, maar onder het vrije verkeer van diensten.
bescherming
De Detacheringsrichtlijn 96/71 EG (uit 1996) biedt gedetacheerde werknemers sociale bescherming, door ze recht te geven op een bepaald minimum aan arbeidsvoorwaarden. Het is de verantwoordelijkheid van elke EU-lidstaat om aan deze richtlijn te voldoen. In 2014 is de Handhavingsrichtlijn in werking getreden om de naleving en handhaving van de Detacheringsrichtlijn te bevorderen.
WAGWEU
WAGA
In Nederland was de Detacheringsrichtlijn uitgewerkt in de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid (WAGA). Op 1 juli 2016 is de WAGA vervangen door de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WAGWEU). De WAGWEU is een uitwerking van de Detacheringsrichtlijn en de Handhavingsrichtlijn samen.