U bent hier

3.2 Eenzijdige regeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2017

buiten beschouwing

Als Nederland geen belastingverdrag heeft met het werkland van de werknemer, geldt voor werknemers die in Nederland wonen de eenzijdige regeling ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Op grond van het Besluit aftrek ter voorkoming van dubbele belasting kunt u het buitenlandse deel van het loon van de werknemer bij de heffing van loonbelasting buiten beschouwing laten. De eenzijdige regeling geldt ook voor loon uit vroegere dienstbetrekking.

Situaties

aantonen

aannemelijk

Toepassing van de eenzijdige regeling is alleen mogelijk in één van deze situaties:

  • De werknemer werkt minder dan dertig aaneengesloten dagen in een niet-verdragsland en kan aantonen dat hij in het werkland belasting betaalt over het daar verdiende loon.
  • De werknemer werkt dertig aaneengesloten dagen of langer in een niet-verdragsland en maakt aannemelijk dat het werkland belasting heft over zijn daar verdiende loon. De werknemer hoeft dan dus niet aan te tonen dat hij ook daadwerkelijk belasting betaalt. Gaat het om een periode van langer dan drie aaneengesloten maanden dan wordt aannemelijk geacht dat het werkland belasting heft over het daar verdiende loon.

Voor het vaststellen van hoeveel werkdagen een werknemer precies heeft in het buitenland, moet u reguliere werkonderbrekingen meetellen. Dus weekenden en korte vakantiesluitingen tellen bijvoorbeeld ook als werkdagen.