5.5 Consequenties
ook andere gevolgen
laat werknemers tekenen
Een wijziging van een overeengekomen beloning kan inhouden dat de werknemer een andere beloning geniet op een ander tijdstip of voor een andere waarde. Zo’n wijziging kan buiten de beoogde gevolgen van de uitruil ook nog andere gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan wettelijke gevolgen of aan gevolgen die een bepaalde regeling van uw onderneming aan de wijziging verbindt. Bij een wijziging van de overeengekomen beloning die realiteitswaarde heeft, zullen de betrokken werknemers zulke verschillen of gevolgen bewust aanvaarden. Laat de werknemers ook tekenen voor het feit dat ze bekend zijn met die gevolgen.
Doorwerking bij uitruil met brutoloon als bron
gevolgen voor grondslagen
Stel dat een werknemer als bron een deel van zijn periodieke loon inzet. Zo’n (tijdelijke) verlaging van brutoloon in geld heeft in principe gevolgen voor de grondslagen voor onder andere de volgende zaken:
- de loonheffingen;
- het pensioen en de verschuldigde pensioenpremies;
- de vakantiebijslag;
- de diensttijdvrijstelling;
- het doorbetaalde loon tijdens ziekte of zwangerschap;
- een overwerktoeslag;
- inkomensafhankelijke uitkeringen, zoals de WW;
- inkomensafhankelijke voorzieningen, zoals zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.
een idee
Vanwege deze doorwerking op vele andere loongerelateerde regelingen, kan het een idee zijn om werknemers zo min mogelijk hun periodieke loon te laten uitruilen.
Uitsluiten
staat niet in de weg
regelingen aanpassen
Het staat de realiteitswaarde van een cafetariaregeling niet in de weg als de gevolgen van een uitruil worden uitgesloten. Uw onderneming mag dan ook bepaalde regelingen zodanig aanpassen binnen de daarvoor geldende regelgeving, dat keuzes op grond van een cafetariaregeling geen consequenties meer hebben voor die regelingen. Hier zijn soms wel voorwaarden aan verbonden, zoals bij het pensioengevend loon (zie paragraaf 8.2).
kan ook via de cao
De uitsluiting van de gevolgen van een uitruil kan in plaats van in de individuele arbeidsovereenkomst ook via de cao plaatsvinden. Dus stel dat er in de voor uw organisatie geldende cao is bepaald dat een verlaging van het brutoloon op grond van een cafetariaregeling geen gevolgen heeft op de grondslag van een overwerktoeslag, dan heeft dit geen nadelige consequentie voor de realiteitswaarde van de cafetariaregeling.
Over de specifieke positieve en negatieve gevolgen van een cafetariaregeling voor uw onderneming dan wel voor de werknemers, kunt u lezen in hoofdstuk 7 respectievelijk hoofdstuk 8.