16.1 Adviesrecht
grote gevolgen
In paragraaf 10.1 kon u al lezen dat de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) adviesrecht heeft bij beslissingen met grote gevolgen voor de werknemers. Daarom heeft de OR of PVT adviesrecht bij het voornemen van de werkgever om eigenrisicodrager te worden.
grofweg vier fasen
laten weten
Een adviesprocedure bestaat grofweg uit vier fasen: die van vóór de adviesaanvraag, de behandeling van de aanvraag, het uitbrengen van het advies en de fase nadat het advies is uitgebracht. De OR of PVT moet zich tijdens dit traject pro-actief opstellen. Een mooi moment om de OR of PVT te laten weten dat er een adviesaanvraag zit aan te komen, is tijdens de halfjaarlijkse overlegvergadering (zie paragraaf 10.1).
Als de werkgever besluit tot het eigenrisicodragerschap zonder advies van de werknemersvertegenwoordiging in te winnen, kan de OR of PVT naar de rechter stappen.
Tijdig
van invloed kan zijn
De OR of PVT moet tijdig bij de aanloop naar het eigen risico dragen worden betrokken. De werkgever heeft dan ook de verplichting om de OR of PVT om advies te vragen op een moment dat het advies nog van wezenlijke invloed kan zijn op zijn beslissing. Bovendien moet de OR of PVT voldoende tijd krijgen om een gedegen advies te kunnen uitbrengen.
minimaal drie maanden
Dat betekent niet alleen dat de werkgever de adviesaanvraag moet doen ruim vóór het (eventuele) ingaan van het eigenrisicodragerschap maar ook ruim vóór er (eventueel) een contract met een private verzekeraar wordt afgesloten. Het beste is om de werknemersvertegenwoordiging al om advies te vragen in de fase dat nog wordt onderzocht of eigenrisicodragerschap gunstig is voor de organisatie, minimaal drie maanden vóórdat de aanvraag bij de Belastingdienst binnen moet zijn (zie paragraaf 15.3).
Uw werkgever moet de adviesaanvraag schriftelijk doen en van voldoende informatie voorzien. Zo moet hij aangeven waarom hij eigenrisicodrager wil worden, wat de verwachte gevolgen hiervan voor (onder andere) de werknemers zijn en de bijbehorende voorgenomen maatregelen.
Opvolging
zwaar laten meewegen
Heeft de OR of PVT een advies over het mogelijke eigenrisicodragerschap uitgebracht, dan pas mag de werkgever zijn uiteindelijke beslissing nemen, wat schriftelijk moet gebeuren. Hierbij is het geen verplichting om het advies van de OR of PVT op te volgen, maar de werkgever moet het wel zwaar laten meewegen bij zijn definitieve beslissing.
Als de werkgever (deels) afwijkt van het advies van de werknemersvertegenwoordiging moet hij duidelijk aangeven waarom dat is gebeurd. Lukt hem dat niet overtuigend genoeg, dan heeft de OR – de PVT niet – de mogelijkheid om ertegen in beroep te gaan bij de Ondernemingskamer.
Als de definitieve beslissing van de werkgever (deels) tegen het advies van de OR ingaat, moet de uitvoering ervan een maand worden opgeschort. Hierdoor krijgt de OR de tijd om de beslissing voor te leggen aan de Ondernemingskamer van Hof Amsterdam.