4.1 Interne re-integratie
in eigen functie
In eerste instantie is de insteek van het re-integratietraject werkhervatting in de eigen (aangepaste) functie. Als dat niet mogelijk blijkt, moet de werkgever op zoek naar ander werk voor de werknemer binnen de organisatie.
Als het niet lukt om de werknemer intern te re-integreren, moet een andere werkgever worden gezocht. De werkgever moet hiermee uiterlijk na afloop van het eerste ziektejaar starten (zie paragraaf 5.1), maar het mag al eerder.
Eigen functie
aangepast
Als de zieke werknemer weer (deels) aan het werk kan, heeft het uiteraard de voorkeur dat hij terugkeert naar zijn oude functie, eventueel in aangepaste vorm. Daarop moet de re-integratie dan ook in eerste instantie worden ingezet.
actief onderzoeken
Hierbij moet uw organisatie nagaan of de eigen functie van de werknemer kan worden aangepast door bijvoorbeeld de inhoud ervan of de arbeidsomstandigheden of -voorwaarden aan te passen of dat bijscholing nodig is. Ook kunnen aanpassingen van de werkplek nodig zijn, zoals een traplift, invalidentoilet of aangepaste bureaustoel. Werknemers zelf kunnen bijvoorbeeld een jobcoach aanvragen bij UWV.
Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan uw organisatie subsidie krijgen van UWV voor de aanpassingen van de werkplek die nodig zijn voor de re-integratie.
Ander werk
andere functie
Blijkt re-integratie in de oude functie niet mogelijk – ook niet met aanpassing ervan of andere voorzieningen – dan moet de werkgever samen met de werknemer op zoek naar een andere geschikte functie binnen de organisatie.
redelijk voorstel
Hierbij moet uw organisatie alle mogelijkheden actief onderzoeken. Zo is het puur laten meedraaien van de zieke werknemer in sollicitatieprocedures niet voldoende, maar er hoeven ook weer geen collega’s te worden ontslagen omwille van de re-integratie van de zieke werknemer. De werkgever moet verder ook ingaan op functievoorstellen van de werknemer zelf, tenzij er zwaarwegende redenen voor zijn om dat niet te doen. De werknemer moet op zijn beurt ingaan op een redelijk voorstel van de werkgever voor een andere functie. Slechts bij een deugdelijke reden – zoals strijdigheid met de cao – mag de werknemer het voorstel weigeren.
Het is verstandig om tijdig te gaan kijken of de werknemer zou kunnen re-integreren in een andere functie binnen de organisatie, ook al is terugkeer in de eigen (aangepaste) functie nog niet uitgesloten. Op die manier kan een goede afweging van de mogelijkheden worden gemaakt.
passend werk
Bij de zoektocht naar een andere functie voor de zieke werknemer binnen de organisatie moet worden gekeken naar passend werk, oftewel werk dat de werknemer met zijn klachten nog kan uitvoeren, rekening houdend met zijn arbeidsverleden en opleidingsniveau. Hierbij komen functies in aanmerking die zo veel mogelijk aansluiten bij het oorspronkelijke werk (waarbij eventuele scholing of wisseling van taken met collega’s voor die aansluiting kan zorgen), die voor hetzelfde aantal uren zijn als de oorspronkelijke functie en die voor langere tijd zijn. Hoe langer de werknemer ziek is, hoe sneller UWV ander werk als passend beschouwt.
Re-integreert de werknemer onder zijn oude niveau, dan houdt uw organisatie toch dezelfde loondoorbetalingsplicht (zie hoofdstuk 2). Pas na 104 weken mag de werkgever zijn loon verlagen.