13.1 Arbeidsongeval
zorgplicht niet nagekomen
Een werknemer die een arbeidsongeval krijgt en daardoor gezondheidsschade oploopt, kan uw organisatie hiervoor aansprakelijk stellen. De werkgever is zijn zorgplicht dan blijkbaar niet goed genoeg nagekomen.
Niet alleen de wettelijke zorgplicht maar ook het feit dat hij zich als goed werkgever moet gedragen, kan de werkgever aansprakelijk maken voor ziekteverzuim van werknemers door een arbeidsongeval.
Locatie
werkplek
Uw organisatie kan niet alleen aansprakelijk worden gehouden voor ziekteverzuim door arbeidsongevallen die zich voordoen op de (reguliere) werkplek. Ook bij ongevallen op andere locaties kan de werkgever aansprakelijk zijn voor de schade.
tijdens zakelijke reizen
verschillende aspecten
Het kan bij andere locaties bijvoorbeeld gaan om het hele bedrijfspand of werkterrein – in plaats van de specifieke plaats van werkzaamheden van de werknemer – of om de thuiswerkplek, zoals het kantoor in de woning van de werknemer. Ook ongevallen tijdens zakelijke reizen vallen onder de aansprakelijkheid van de werkgever, behalve die gebeuren tijdens woon-werkverkeer. Verder is uw organisatie aansprakelijk voor de schade door ongevallen tijdens door de werkgever georganiseerde bedrijfsuitjes, personeelsborrels en -feesten en sportieve activiteiten. In dit laatste geval laat de rechter de daadwerkelijke aansprakelijkheid van de werkgever van verschillende aspecten afhangen. Er moet immers worden bepaald of er sprake is van een ongeval tijdens het werk of niet. Als bijvoorbeeld deelname aan de personeelsactiviteit verplicht is voor de werknemers, gaat het om werktijd.
Bewijs
precieze toedracht
lastig
geen getuigen
Als een werknemer een arbeidsongeval krijgt, hoeft hij de precieze toedracht van het ongeluk niet aan te tonen of te bewijzen dat uw werkgever zijn zorgplicht niet goed is nagekomen. Zolang de werknemer stelt en zo nodig bewijst dat het ongeval tijdens zijn werk heeft plaatsgevonden, is uw organisatie in principe aansprakelijk voor de geleden schade. Soms kan het leveren van dat bewijs echter lastig zijn voor een werknemer, omdat er bijvoorbeeld geen getuigen zijn van het arbeidsongeval en er ook geen ongevallenrapportage van is opgemaakt (zie ook paragraaf 12.2).
Werkgeverschap
verzekering
In het kader van goed werkgeverschap verplicht de wet uw organisatie om in relatie tot arbeidsongevallen een behoorlijke verzekering af te sluiten voor werknemers. Als een werknemer schade lijdt door een arbeidsongeval en de werkgever heeft hiervoor geen verzekering terwijl hij die als goed werkgever wel had moeten hebben, is de werkgever aansprakelijk voor de schade.
Bij het (onterecht) ontbreken van een behoorlijke verzekering is de werkgever slechts aansprakelijk voor het deel van de schade dat zo’n verzekering zou hebben afgedekt.