U bent hier

Onderneming & Personeel
Werkkostenregeling12. De vrije ruimte toetsen12.2 Concernregeling

12.2 Concernregeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

sinds 2015

splitsen is niet langer nodig

Op verzoek hiertoe uit de praktijk mag u sinds 2015 op concernniveau afrekenen. Via de zogenoemde concernregeling mag u de vrije ruimte over de totale fiscale loonsom van het concern berekenen. In die collectieve vrije ruimte kunt u dan de als eindheffingsloon aangewezen vergoedingen en verstrekkingen van alle concernonderdelen onderbrengen. Het splitsen van vergoedingen en verstrekkingen die deels voor werknemers van het ene concernonderdeel en deels voor werknemers van het andere concernonderdeel worden gedaan, is dan dus niet langer nodig. De deelnemende concernonderdelen worden als één inhoudingsplichtige beschouwd en er ontstaat als het ware een collectieve vrije ruimte. Hierdoor is het mogelijk om de vrije ruimte van alle concernonderdelen te benutten.

Voorwaarde

hele jaar concern vormen

Voor toepassing van de concernregeling geldt in elk geval als voorwaarde dat alle deelnemende concernonderdelen gedurende het hele kalenderjaar een concern vormen. Dit houdt in dat concernonderdelen die tijdens het kalenderjaar zijn toegevoegd aan het concern of die dit juist hebben verlaten, niet onder de concernregeling vallen. Zij moeten zelf afrekenen voor de werkkostenregeling.

Voldoet u aan de voorwaarden dan is toepassing van de concernregeling mogelijk, maar géén verplichting. De beslissing om de regeling al dan niet toe te passen over 2019, moet u uiterlijk bij de aangifte loonheffingen over het eerste tijdvak van 2020 nemen.

belang van minstens 95%

Van een concern is sprake in de volgende situaties:

  • Uw onderneming heeft een belang van minstens 95% in een andere werkgever.
  • Een andere werkgever heeft een belang van minstens 95% in uw onderneming.
  • Een andere werkgever heeft een belang van minstens 95% in uw onderneming en heeft daarnaast een belang van minstens 95% in een derde werkgever.

samenhangende groep

Let op dat als er sprake is van een samenhangende groep inhoudingsplichtigen, dit niet altijd inhoudt dat er ook sprake is van een concern. Bij het bestaan van een samenhangende groep inhoudingsplichtigen is toepassing van de concernregeling dus niet automatisch mogelijk.

Twijfelt u of aan alle voorwaarden voor de concernregeling wordt voldaan en dus of u de regeling mag toepassen, dan kunt u het beste even bij de Belastingdienst te rade gaan.

Administratie

zaken vastleggen

informatie over elke andere

berekening

Voor toepassing van de concernregeling gelden ook administratieve eisen. Alle inhoudingsplichtigen die deel uitmaken van het concern moeten namelijk de volgende zaken vastleggen:

  • het totale fiscale loon van de werknemers van die betreffende inhoudingsplichtige (dus exclusief het ten laste van de vrije ruimte aangewezen eindheffingsloon);
  • welke vergoedingen en verstrekkingen de betreffende inhoudingsplichtige als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte heeft aangewezen (dus exclusief die waarvoor een gerichte vrijstelling geldt);
  • informatie over elke andere inhoudingsplichtige binnen het concern:
    • de naam;
    • het loonheffingennummer;
    • het totale fiscale loon van de werknemers van die inhoudingsplichtige;
    • de vergoedingen en verstrekkingen die de inhoudingsplichtige als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte heeft aangewezen;
  • de berekening rond de toetsing van de gezamenlijke vrije ruimte, en bij verschuldigde eindheffing de naam en het loonheffingennummer van de inhoudingsplichtige die dit aangeeft en betaalt.

Afrekenen

met hoogste loonsom

hoofdelijk aansprakelijk

Het is het concernonderdeel met de hoogste fiscale loonsom dat de eventueel verschuldigde eindheffing voor de werkkostenregeling bij overschrijding van de collectieve vrije ruimte in de loonaangifte moet verwerken en deze aan de fiscus moet betalen. Maar ook al is die werkgever verantwoordelijk voor de berekening en betaling van de door het concern verschuldigde eindheffing voor de werkkostenregeling, alle betrokken werkgevers zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele verschuldigde bedrag.

Bepaling verantwoordelijk concernonderdeel

fiscale jaarloon vergeleken

scheiding

Om te bepalen welk concernonderdeel de hoogste fiscale loonsom heeft en dus de afrekening moet maken, moet het fiscale jaarloon van alle werknemers van de aan het concern deelnemende werkgevers worden vergeleken. Hierbij telt al het in het huidige kalenderjaar uitbetaalde loon mee. Loon over een vorig kalenderjaar dat in het huidige jaar wordt uitbetaald, telt dus mee. Loon over het huidige kalenderjaar dat pas in het volgende jaar zal worden uitbetaald, telt juist niet mee. Deze scheiding is aangebracht zodat altijd in het eerste tijdvak van het volgende kalenderjaar duidelijk is welke werkgever de hoogste loonsom heeft en dus de afrekening moet maken.