U bent hier

Onderneming & Personeel
Werkkostenregeling12. De vrije ruimte toetsen12.1 Berekening eindheffing

12.1 Berekening eindheffing

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

hoeveel vrije ruimte

Een goede afrekening begint uiteraard met het bepalen over hoeveel vrije ruimte uw onderneming beschikt. Die vrije ruimte is voor dit jaar 1,2% van het totale fiscale loon van uw werknemers over 2019.

Waarschijnlijk wordt de vrije ruimte per 2020 opgerekt naar 1,7% van de fiscale loonsom. Dit percentage zal echter alleen gaan gelden over de eerste € 400.000, over de resterende loonsom blijft de huidige 1,2% van kracht.

meer dan 10%

U berekent de vrije ruimte over het totale fiscale loon van de werknemers (kolom 14 van de loonstaat), dus exclusief het ten laste van de vrije ruimte komende eindheffingsloon. In principe telt u hierbij zowel het loon uit tegenwoordige als uit vroegere dienstbetrekking mee. Maar betaalt u loon uit vroegere dienstbetrekking van meer dan 10% van de totale fiscale loonsom, dan berekent u de vrije ruimte alleen over het totale fiscale loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.

Bovenmatig

eindheffing van 80%

Als u meer vergoedingen en verstrekkingen als eindheffingsloon heeft aangewezen dan waar uw vrije ruimte gelegenheid toe biedt, bent u over het bovenmatige loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80% verschuldigd. Dit eindheffingsloon is dus geen loon voor de volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en Zorgverzekeringswet.

U moet de verschuldigde eindheffing opnemen in het collectieve deel van de loonaangifte, in de rubriek ‘Eindheffing overschrijding forfaitaire werkkostenregeling’.

Subnummers

per inhoudingsplichtige

De verschuldigde eindheffing voor de werkkostenregeling moet per inhoudingsplichtige worden berekend. Hierbij is het fiscaal nummer bepalend, dit zijn de eerste negen cijfers van het loonheffingennummer. Als uw onderneming meerdere subnummers heeft, moet u over alle subnummers samen afrekenen en het fiscale loon van al die subnummers bij elkaar optellen. Een fiscaal nummer moet dus inclusief alle bijbehorende subnummers in één afrekening worden afgehandeld.