6.6 Nazorg
hernieuwde energie
verleidingen
Nadat een werknemer succesvol detoxificatie heeft ondergaan en een intensief behandelingsplan heeft voltooid in een afkickkliniek, keert hij terug naar het arbeidsleven met hernieuwde energie. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de werknemer al snel geconfronteerd kan worden met de gevolgen van zijn eerdere verslaving. Het is mogelijk dat zijn financiën nog steeds niet op orde zijn en dat verleidingen om terug te vallen in de oude verslavingsgewoonten constant en volop aanwezig zijn.
Hoewel de afkickkliniek de verslaafde werknemer heeft voorbereid op zijn terugkeer naar de werkomgeving, kan de overgang naar het zelfstandig functioneren een uitdaging zijn.
Herstelproces
risico
zelfreflectie
Nazorg bij verslaving speelt een cruciale rol in het volledige herstelproces. Het belang ervan kan op verschillende manieren worden benadrukt:
- Het einde van een intensieve behandeling, zoals detoxificatie en therapie in een kliniek, betekent niet automatisch het einde van de uitdagingen. Nazorg zorgt ervoor dat de werknemer de inzichten en vaardigheden die hij tijdens de behandeling heeft opgedaan, versterkt en toepast in het dagelijkse leven.
- Terugval is een groot risico bij verslaving. Nazorg biedt continue ondersteuning en strategieën om met triggers en verleidingen om te gaan, waardoor de kans op een terugval aanzienlijk wordt verminderd.
- Verslaving kan iemands sociale en maatschappelijke leven verstoren. Nazorg helpt individuen bij het opbouwen van gezonde relaties, het vinden van werk en het herstellen van financiële stabiliteit, waardoor de overgang naar een normaal leven soepeler verloopt (zie het kader rechts).
- Nazorg stelt de werknemer in staat om voortdurend aan zelfreflectie te doen en zijn eigen groei en herstel te volgen. Dit helpt hem om bewust te blijven van zijn sterke punten en uitdagingen.
Nogmaals twaalf stappen
lijst
innerlijke rust
Vaak kiezen behandelaars voor het ‘12 Stappen Minnesota Model’ als een begeleidende structuur voor nazorg. De twaalf stappen zijn als volgt geformuleerd:
Relaties
eenzaamheid
zelfbeheersing
Het is van belang om te begrijpen dat dit stappenplan niet alleen gericht is op fysiek en mentaal herstel van de verslaving, maar ook op het (opnieuw) opbouwen van persoonlijke relaties. Uiteindelijk moet de werknemer weer rust en stabiliteit in het dagelijks leven vinden.
- Terugkeren naar de maatschappij na een periode van behandeling kan eenzaamheid met zich meebrengen. Nazorg voorziet individuen van een netwerk van steun, waaronder groepstherapie, zelfhulpgroepen en individuele counseling. Dit alles moet isolatie van de herstellende werknemer voorkomen.
- Het aanleren van copingmechanismen (manieren om met uitdagingen om te gaan), het versterken van de zelfbeheersing en het omgaan met stressvolle situaties zijn essentiële vaardigheden voor herstel. Nazorg biedt voortdurende training en coaching in deze vaardigheden.
- Het herstel van verslaving is vaak een langdurig proces en nazorg is bedoeld om deze ondersteuning gedurende langere tijd te bieden. Dit zorgt ervoor dat individuen niet het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan.