U bent hier

Onderneming & Personeel
Thuiswerken4. Inrichting thuiswerkplek4.3 Thuiswerken in de RI&E vermelden

4.3 Thuiswerken in de RI&E vermelden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2021

risico

Elke organisatie moet er eentje hebben: een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In dit belangrijkste arbodocument staan de risico’s opgesomd waarmee werknemers te maken (kunnen) krijgen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, op de werkvloer of thuis.

4.3.1 Ergonomie

verzuim

Veel thuiswerkplekken voldoen niet aan de wettelijke regels, waardoor de gezondheid van werknemers in gevaar komt. Klachten kunnen leiden tot verzuim en dat is zowel voor de werknemers als de organisatie vervelend. Een werkgever voorkomt dit door voorzieningen aan te bieden die aan de regels voldoen. Denk aan een in de hoogte verstelbaar bureau en een ergonomisch verantwoorde stoel.

De werkgever kan de eis stellen dat een thuiswerkplek een raam heeft en voldoende ventilatiemogelijkheden. Een stelregel is dat het glas van het raam in de werkruimte dat daglicht doorlaat, minimaal 5% maar het liefst 20 tot 40% van het vloeroppervlak bedraagt.

4.3.2 Werk en pauze

werk en privé

werksfeer

Thuiswerken biedt de mogelijkheid om werk en privé beter op elkaar af te stemmen. Werknemers kunnen hun dag flexibeler indelen door bijvoorbeeld ’s avonds te werken in ruil voor een privéactiviteit in de middag. Communicatie met de leidinggevende en directe collega’s is daarbij belangrijk. Als deze in de veronderstelling zijn dat de werknemer aan het werk is en ze hem desondanks niet kunnen bereiken, komt dat het werk en de werksfeer niet ten goede.

Een leidinggevende doet er goed aan om de thuiswerker er regelmatig op te wijzen dat hij voldoende moet pauzeren. Daarbij gaat het niet alleen om bijvoorbeeld de lunchpauze, maar ook om regelmatig even een paar minuten vanachter het beeldscherm wegstappen.

overbelasting

rust

De grens tussen werk en privé kan snel vervagen bij thuiswerken, waardoor het risico op overbelasting ontstaat. Daarom is het belangrijk dat de leidinggevende regelmatig navraagt of de werknemer zich aan zijn werktijden houdt, het werk buiten werktijd makkelijk van zich af kan zetten en voldoende rust neemt.

4.3.3 Sociale contacten

geïsoleerd

Sociale zorg is belangrijk. Een gevaar van thuiswerken is dat de werknemer geïsoleerd raakt doordat hij de hele dag alleen zit. Natuurlijk kan een leidinggevende nooit een volledig beeld krijgen van de sociale omstandigheden.

Wel kan een leidinggevende werknemers er regelmatig op wijzen dat ze vanuit huis de telefoon kunnen pakken om een collega vragen te stellen en bijvoorbeeld wekelijks een digitaal teamoverleg inplannen, waarin ook ruimte is om informeel bij te kletsen.

4.3.4 Risicovolle machines en stoffen

Gebruikt de thuiswerker machines of werktuigen bij zijn thuiswerk? Zo ja, dan moet hij daar veilig en verantwoord mee om kunnen gaan. De werkgever is verantwoordelijk voor goede voorlichting en instructie.

gevaarlijke stoffen

veiligheidsmaatregelen

Een thuiswerker die met gevaarlijke stoffen – zoals lijm, oplosmiddelen, verf of soldeertin – moet werken, mag dat alleen als hij zich goed kan beschermen. Als hij daarvoor meer nodig heeft dan bijvoorbeeld een veiligheidsbril of handschoenen, mag hij niet thuis met de betreffende stof werken. Het is thuis tenslotte niet mogelijk om dezelfde veiligheidsmaatregelen te treffen als op de werkvloer. Veel stoffen zijn daarom ook verboden voor thuiswerkers. Een werkgever moet voor een brandblusmiddel zorgen als de thuiswerker met brandgevaarlijke stoffen werkt en hij moet altijd instructies geven over veilig werken.