U bent hier

Onderneming & Personeel
Thuiswerken3. Afspraken met individuele werknemers3.3 Thuiswerken en het concurrentiebeding

3.3 Thuiswerken en het concurrentiebeding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2021

kennis

Het is voor een werkgever heel erg positief als een werknemer beschikt over veel kennis van de organisatie, de werkprocessen en de producten of diensten. Totdat diezelfde werknemer overstapt naar een concurrerend bedrijf. Dan heeft de organisatie mogelijk een probleem.

boete

Een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst kan uitkomst bieden. De werkgever bepaalt hierin dat de werknemer na vertrek gedurende een bepaalde tijd niet bij een concurrent in de omgeving mag gaan werken. Doet de werknemer dat toch, dan kan de ex-werkgever hem sommeren om te stoppen met het overtreden van het beding. Doet de werknemer dat niet, dan kan hij – als deze maatregel in het concurrentiebeding is opgenomen – de werknemer een boete opleggen. De werkgever moet wel oppassen bij thuiswerkers, meer hierover leest u in paragraaf 3.3.2.

De belangen van de werknemer

kansen ­mislopen

Voor een werkgever zijn de voordelen van een concurrentiebeding duidelijk, maar een werknemer kan hierdoor kansen op de arbeidsmarkt mislopen. Daarom staat er in de wet dat een concurrentiebeding niet onredelijk zwaar mag zijn.

Het belang van de organisatie en de kansen van de werknemer moeten in verhouding zijn. Als een werknemer toch twijfelt, kan hij naar de kantonrechter stappen om het beding te laten vernietigen.

3.3.1 Voorwaarden concurrentiebeding

Een werkgever mag niet zomaar een concurrentiebeding overeenkomen met een werknemer. Daaraan zijn voorwaarden verbonden:

  • Het beding is schriftelijk overeengekomen, bij voorkeur in de arbeidsovereenkomst.
  • De werknemer is meerderjarig op het moment dat hij het concurrentiebeding overeenkomt met zijn werkgever.
  • De werknemer heeft een vast contract of de werkgever motiveert bij een tijdelijk contract vanwege welke zwaarwegende bedrijfsbelangen of dienstbelangen hij het concurrentiebeding noodzakelijk acht.

Ook moet het concurrentiebeding qua inhoud een aantal zaken bevatten: bij welke organisaties de werknemer na uitdiensttreding niet mag werken, binnen welk gebied het verbod geldt en gedurende welke periode het beding geldt.

3.3.2 Thuiswerken kan roet in het eten gooien

geografische bereik

Zoals u hierboven kon lezen, moet een werkgever in een concurrentiebeding noteren binnen welk gebied het verbod geldt om bij een concurrent aan de slag te gaan. Het is verstandig om dat geografische bereik zorgvuldig vast te leggen. Werkt een werknemer namelijk voornamelijk vanuit huis, dan is het beding mogelijk niet van toepassing op hem. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 16 oktober 2018 (ECLI (verkort): 9121).

standplaats

kantonrechter

Een webshopmanager wisselde van baan en ging aan de slag bij een concurrent. De ex-werkgever wees hem op het concurrentiebeding, maar de werknemer beargumenteerde dat dat niet geldig was. De standplaats van de organisatie viel weliswaar onder het concurrentiebeding, maar de werknemer had voornamelijk vanuit huis gewerkt. Die woonplaats viel níet onder het concurrentiebeding. De werkgever was het hier niet mee eens, het ging erom dat de werknemer had gewerkt voor een locatie die onder het concurrentiebeding viel. De (ex-)werknemer stapte naar de kantonrechter en vroeg om een (gedeeltelijke) schorsing van het beding.

De kantonrechter wees het verzoek af, maar in hoger beroep kreeg de (ex-)werknemer wel gelijk. Het geografisch bereik was niet voldoende duidelijk. Het beding gaf aan dat de werknemer binnen de geografische straal geen werkzaamheden mocht verrichten, maar er stond niet in vermeld dat de (ex-)werknemer niet in dienst mocht treden bij een concurrent. Daarom overtrad hij het beding niet.

Het is belangrijk om bij een concurrentiebeding thuiswerken mee te wegen als een factor. Dat bewijst bovenstaande uitspraak.