U bent hier

Onderneming & Personeel
Loonaangifte6. De loonaangifte zelf6.2 Collectieve gegevens

6.2 Collectieve gegevens

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2015

altijd invullen

Het collectieve deel van de loonaangifte bevat de werkgeversgegevens, zoals de totalen van de loon- en loonheffingengegevens van alle werknemersgegevens en de bedragen aan afdrachtverminderingen en eindheffingen. U moet dit deel van de loonaangifte altijd invullen. Ook als u in een aangiftetijdvak niets heeft verloond maar wel werknemers in dienst had, moet u dit deel invullen. In dat geval vermeldt u bij de in te vullen totaalbedragen uiteraard 0.

U moet de totalen in het collectieve deel van de loonaangifte in hele euro’s aangeven. Hierbij mag u in uw voordeel afronden. Als een collectief bedrag een optelsom is van werknemersbedragen, telt u eerst de onafgeronde bedragen bij elkaar op en rondt u dat totaal vervolgens af.

Hierna komen de (sub)onderdelen van het collectieve deel van de loonaangifte aan bod.

6.2.1 Collectieve aangifte

verplicht

optionele velden

Binnen deze rubriek zijn er een aantal velden waarbij u verplicht bent om ze in te vullen. Er zijn ook optionele velden, die u alleen moet invullen als ze van toepassing zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de velden voor afdrachtverminderingen, eindheffingen en premiekortingen optionele velden omdat het kan zijn dat uw onderneming hier niet mee te maken heeft.

Hierna vindt u de al dan niet verplichte invulvelden met enkele aandachtspunten op een rij.

Totalen loon

ingehouden

De invulvelden rond de loontotalen móet u invullen.

  • Totaal loon LB/PH: het totale loon waarover in het betreffende aangiftetijdvak loonbelasting/premie volksverzekeringen is verschuldigd (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van het loon van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers);
  • Totaal loon SV: het totale loon waarover in het betreffende aangiftetijdvak premies werknemersverzekeringen zijn verschuldigd (hierbij houdt u geen rekening met het maximumpremieloon);
  • Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo (als u geen overheidswerkgever bent, vult u hier 0 in);
  • Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen: het totale bedrag dat u in het betreffende aangiftetijdvak aan loonbelasting/premie volksverzekeringen heeft ingehouden (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers).

Totalen eindheffingen

In deze rubriek heeft u verschillende velden ter beschikking om de volgende eindheffingen in te vullen als ze bij uw onderneming spelen:

  • eindheffing publiekrechtelijke uitkeringen en tijdelijke knelpunten van ernstige aard;
  • eindheffing doorlopend afwisselend gebruik bestelauto;
  • eindheffing VUT-regeling;
  • eindheffing overschrijding forfaitaire WKR.

Bepaalde velden zijn verboden om in te vullen

vervallen

In de aangifte loonheffingen vindt u ook nog de invulvelden voor eindheffing loon met een bestemmingskarakter, eindheffing bezwaarlijk te individualiseren loon, eindheffing geschenken in natura en eindheffing bovenmatige vergoedingen en verstrekkingen, maar die velden mag u sinds 1 januari 2015 niet meer invullen. Door het vervallen van de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen hebben deze velden hun belang verloren, maar het was niet meer mogelijk om deze rubrieken al per 2015 te laten vervallen in de aangifte.

Totalen afdrachtverminderingen

U heeft in deze rubriek ook verschillende velden ter beschikking om de volgende afdrachtverminderingen in te vullen als uw onderneming daar gebruik van maakt:

  • afdrachtvermindering zeevaart;
  • afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk.

het bedrag dat u verrekent

Bij beide afdrachtverminderingen vult u het bedrag in dat u in het betreffende aangiftetijdvak verrekent, en dus niet het bedrag waar uw onderneming recht op heeft.

Totalen werknemersverzekeringen

optioneel

De velden rond de premietotalen zijn optioneel.

  • Totaal basispremie WAO/IVA/WGA (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Basispremie WAO/IVA/WGA van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers);
  • Totaal gedifferentieerde premie Whk (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Gedifferentieerde premie Whk van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers);
  • Totaal premie WW-Awf (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Premie WW-Awf van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers);
  • Totaal premie Ufo (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Premie Ufo van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers).

U vult de premiebedragen in zónder er de eventuele premiekortingen op in mindering te brengen. De betreffende korting geeft u in een ander invulveld op (zie verderop).

Totalen Zorgverzekeringswet

moet u invullen

De velden rond ZVW-totalen móet u invullen.

  • Totaal ingehouden bijdrage Zvw (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Ingehouden bijdrage Zvw van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers);
  • Totaal werkgeversheffing Zvw (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de Werkgeversheffing Zvw van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers).

Totalen premiekortingen

U vult alleen premiekortingen in als uw onderneming hier in het betreffende aangiftetijdvak gebruik van maakt.

  • Premiekorting arbeidsgehandicapten;
  • Premiekorting nieuwe arbeidsverhouding oudere werknemers;
  • Premiekorting jongere werknemers.

U vult hier steeds het totaal van de bedragen in dat u in het betreffende aangiftetijdvak aan premiekorting toepast.

Het verschuldigde bedrag aan premies werknemersverzekeringen mag niet negatief uitpakken. Als de premiekorting hoger is dan de verschuldigde premies werknemersverzekeringen mag u het restant in een eerder of later aangiftetijdvak van hetzelfde kalenderjaar verrekenen.

Totaal te betalen

verplicht

In het veld Totaal te betalen over tijdvak vult u – verplicht – in wat het totaalbedrag aan door uw onderneming verschuldigde loonheffingen voor het betreffende tijdvak is.

Totaal generaal

totaalbedrag

Hier vult u bij een volledige of aanvullende aangifte – verplicht – het in het betreffende aangiftetijdvak verschuldigde totaalbedrag in na verrekening van eventuele correcties. Totaal Generaal is gelijk aan Totaal te betalen over tijdvak (zie hiervoor) plus het eventuele Saldo correcties voorgaand tijdvak (zie paragraaf 6.2.3).

6.2.2 Specificatie premie sectorfonds

voorgeschreven code

De Belastingdienst heeft uw onderneming voor de werknemersverzekeringen in een bepaalde sector ingedeeld. Alle invulvelden in deze rubriek gelden als verplicht in te vullen velden. Dit geldt wel alleen als er minstens één werknemer verzekerd is voor de WAO/WIA, WW of ZW. Als er binnen een volledige loonaangifte geen verzekerde werknemers zijn – bijvoorbeeld als er alleen directeuren-grootaandeelhouders zijn of gepensioneerden – mag u deze rubriek niet aanleveren.

  • Risicopremiegroep: de (door de fiscus voorgeschreven) code ter aanduiding van de risicopremiegroep waarin uw onderneming valt;
  • Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon sectorfonds: het totaalbedrag waarover in het betreffende aangiftetijdvak premie voor de risicogroep binnen het sectorfonds is berekend;
  • Totaal premie sectorfonds: het in het betreffende aangiftetijdvak verschuldigde bedrag aan sectorpremie, waarbij u geen rekening houdt met eventuele premiekortingen (dit totaal moet in een volledige aangifte gelijk zijn aan de som van de voor dezelfde code Risicopremiegroep opgegeven Premie sectorfonds van alle in het nominatieve deel opgenomen werknemers).

Voor sommige sectoren gelden meerdere risicopremiegroepen. In dat geval moet u de hele rubriek Specificatie premie sectorfonds ook meerdere malen in de loonaangifte opnemen en dus per risicopremiegroep invullen.

6.2.3 Saldo correcties voorgaand aangiftetijdvak

verplicht

In een volledige of aanvullende loonaangifte kunt u correcties over een eerder aangiftetijdvak opgeven (zie paragraaf 8.3). In het geval van correcties zijn de invulvelden verplicht.

  • Datum aanvang aangiftetijdvak (betreft het tijdvak waarover u een saldo aan correcties opgeeft);
  • Datum einde aangiftetijdvak (betreft het tijdvak waarover u een saldo aan correcties opgeeft);
  • Saldo: het bedrag dat het verschil aangeeft tussen de oorspronkelijke loonaangifte (of correctie) en de correctie daarop voor het betreffende aangiftetijdvak.