5. Het berekenen van de te betalen loonheffingen
De kans is groot dat uw onderneming salarissoftware gebruikt en dus dat het systeem – nadat u alle benodigde gegevens heeft ingevoerd – een bedrag aan verschuldigde loonheffingen ophoest. Om te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt, komt in dit hoofdstuk aan bod hoe de diverse onderdelen van de loonheffingen precies moeten worden berekend. Hierbij speelt het loontijdvak een grote rol.
Zoals in paragraaf 3.2 al is uitgelegd, is het loontijdvak het tijdvak waarover de werknemers in uw onderneming hun loon genieten. Meestal is het loontijdvak een maand of vier weken.
loontijdvak-methodiek
Voor de berekening van alle onderdelen van de loonheffingen baseert de Belastingdienst zich op de loontijdvakmethodiek. Het onderdeel loonbelasting/premie volksverzekeringen kunt u berekenen aan de hand van loonbelastingtabellen en de onderdelen premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) kunt u berekenen via de zogeheten methode van het voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR).
Ook al worden de loonheffingen niet meer berekend op grond van socialeverzekeringsdagen (SV-dagen), u moet deze nog wel in de loonaangifte opnemen (zie paragraaf 6.3.5). SV-dagen hebben namelijk nog steeds een functie, bijvoorbeeld bij toekenning van een uitkering door UWV.