5. Voorkeursbeleid en quota
Naast het objectiveren en structureren van de werving en selectie, zijn er nog meer maatregelen die u kunt nemen om ondervertegenwoordigde groepen binnen te halen in uw organisatie. U kunt een voorkeursbeleid voeren. Maar wat houdt dat precies in? Aan welke voorwaarden moet u dan voldoen? En is voorkeursbeleid iets totaal anders dan het invoeren van quota?
Voor vrouwen, mensen van bepaalde etnische groepen en mensen met een beperking of chronische ziekte mag u voorkeursbeleid voeren. Voor leeftijdsgroepen is voorkeursbeleid ook toegestaan als dat wettelijk geregeld is. Op het moment van het tot stand komen van dit themadossier is dat niet het geval.
Discrimineren is soms toegestaan
strenge eisen
kwaliteit
Voorkeursbeleid is een uitzondering op de regel dat discriminatie verboden is. U discrimineert bij voorkeursbeleid namelijk wél. U gaat een groep – onder voorwaarden – uitsluiten. Dat is voor de individuen die het op dat moment treft heel ingrijpend. Er worden daarom aan voorkeursbeleid strenge eisen (achterstandseis, zorgvuldigheidsvereiste, evenredigheidsvereiste en kenbaarheidsvereiste) gesteld. Misschien bent u huiverig voor voorkeursbeleid omdat u het idee heeft dat u aan kwaliteit gaat inleveren om een bepaalde ondervertegenwoordigde groep binnen te halen, maar dat hoeft zeker niet terecht te zijn.
Quota
uitsluiten
streefcijfers
Het instellen van quota gaat een stap verder dan voorkeursbeleid voeren. Bij quota sluit u op voorhand andere groepen helemaal uit. Alleen mensen uit de doelgroep (vrouwen, mensen uit bepaalde etnische groepen of mensen met een beperking of chronische ziekte) mogen solliciteren, anderen komen niet in aanmerking. Vaak hebben organisaties wel streefcijfers voor bepaalde doelgroepen, maar dat is iets anders dan het invoeren van een quotum. In principe is een quotum niet toegestaan. Toch lijkt de deur – ook zonder de op handen zijnde wetgeving – op een kier te staan na een oordeel van het College hierover. Dit oordeel komt in paragraaf 5.5.2 aan bod.