8.2 Diversiteit en inclusie
elkaar accepteren
Het verbeteren van de employee experience staat internationaal bij veel onderzoeken in de top drie van belangrijke HR-thema’s. Daarbinnen krijgen de thema’s diversiteit en inclusie steeds meer aandacht. Elkaar accepteren voor wie we zijn en als mens zien, in plaats van als werknemer. Mensen die zich in de organisatie niet thuis voelen of denken te worden buitengesloten, zijn minder betrokken en doen hun werk minder goed.
De in de vorige paragraaf genoemde onderzoeken zijn zeer nuttig. Het mooie ervan is ook dat ze u in verbinding brengen met de werknemers. U gaat nog actiever naar hen luisteren. Mogelijk zorgt dat voor een organisatiecultuur waarin werknemers en leidinggevenden het belangrijk vinden om de tijd te nemen om de ander echt te willen begrijpen.
praktijk minder rooskleurig
Gaat u ervan uit dat in uw organisatie inclusief wordt gedacht en gewerkt? Dat er plaats is voor iedereen, dat de selectie van werknemers op kwaliteit plaatsvindt? De praktijk is vaak minder rooskleurig. Werknemers die tot een minderheid behoren, worden soms moeizaam door hun omgeving geaccepteerd. Ze worden niet openlijk afgekeurd op hun geslacht of komaf, dat gebeurt impliciet. Een gevolg is dat mensen opstappen, omdat ze zich niet thuis voelen.
verandertraject
Ook een verandertraject naar meer inclusiviteit begint met het voorhouden van een spiegel. Hoezeer staan u, uw collega’s en de organisatie voor iedereen open? Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoe inclusief uw organisatie daadwerkelijk is:
- Onderzoek. Net als cultuur kan ook inclusiviteit worden gemeten, evenals de factoren die het gevoel van inclusiviteit kunnen verbeteren of juist verslechteren.
- Een quiz of een test. Behalve inzichten creëert dat ook bewustzijn.
- Luistersessies, waarbij leidinggevenden luisteren naar kansen en belemmeringen die mensen ervaren en die invloed hebben op het zich thuis voelen in een organisatie.
- Inclusiecheck: een inventarisatie van de systemen, werk-omgeving en structuren. Zijn deze gebaseerd op ‘de gemiddelde werknemer’ of ook geschikt voor groepen die in de minderheid zijn binnen uw organisatie?