U bent hier

8.1 Inhoudingsplicht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

Uw inhoudingsplicht speelt rond de loonbelasting en de premie volksverzekeringen, zoals u in hoofdstuk 6 al kon zien.

Loonbelasting

belasting­verdragen

183-dagen­regeling

Om bij internationale situaties dubbele belastingplicht te voorkomen, zijn er belastingverdragen die regelen welk land wanneer belasting mag heffen. Tussen Nederland en vele andere landen bestaat er zo’n verdrag. De meeste belastingverdragen bepalen dat de belastingheffing toekomt aan het werkland. Het woonland heeft echter – onder normale omstandigheden – de heffingsplicht als aan alle voorwaarden van de zogeheten 183-dagenregeling wordt voldaan:

  • De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. De te bekijken periode hangt van het betreffende verdragsland af en is bijvoorbeeld twaalf maanden of een kalenderjaar.
  • De uitbetalende werkgever is niet gevestigd in het werkland.
  • Het loon komt niet ten laste van de winst van een vaste inrichting in het werkland.

eenzijdige regeling

Als er geen belastingverdrag bestaat met het land waar de in Nederland woonachtige werknemer van uw onderneming gaat werken, geldt de zogeheten eenzijdige regeling. Die regeling houdt in dat u voor het buitenlandse deel van het loon geen loonbelasting hoeft in te houden als er sprake is van één van de volgende situaties:

  • De werknemer werkt minder dan dertig aaneengesloten dagen in het niet-verdragsland en kan aantonen dat hij daar loonbelasting betaalt.
  • De werknemer werkt dertig aaneengesloten dagen of meer in het niet-verdragsland en maakt aannemelijk dat hij daar loonbelasting betaalt.

De Belastingdienst heeft handige stroomschema’s beschikbaar aan de hand waarvan u kunt bepalen of u inhoudingsplichtig voor de loonbelasting bent bij werknemers die in Nederland wonen en in het buitenland werken, en bij die in het buitenland wonen en in Nederland werken.

Volksverzekeringen

verzekerd in werkland

Voor wat betreft de volksverzekeringen geldt in principe dat de werknemer is verzekerd in het land waar hij werkt. Of er sprake is van verzekeringsplicht voor de volksverzekeringen in Nederland – en uw onderneming daardoor inhoudingsplicht hiervoor heeft – hangt af van of de werknemer in een zogeheten verordeningsland, sociaalverdragsland of ander land woont en werkt.

Er zijn vele algemene regels en uitzonderingen rond de sociale zekerheid bij internationale situaties. Meer informatie hierover kunt u krijgen via de Sociale Verzekeringsbank.