7.2 Manier van betalen
in één keer
in euro’s
U bent verplicht om het verschuldigde nettoloon in één keer te betalen. Heeft de werknemer bijvoorbeeld recht op een maandelijkse uitbetaling maar zit de onderneming krap bij kas, dan is het dus niet toegestaan om de betaling in meerdere delen – bijvoorbeeld wekelijks – te doen.
Valuta
U moet het nettoloon bovendien uitbetalen in geld, te weten euro’s. Uitbetaling in andere geldmiddelen is niet toegestaan. U kunt wel afspraken maken met de werknemer over uitbetaling in andere valuta dan de euro. Vooral voor naar het buitenland uitgezonden werknemers kan dit interessant zijn. De werknemer mag echter altijd op deze afspraken terugkomen en weer om uitbetaling in euro’s verzoeken.
Uitbetaling in andere geldmiddelen kan uw onderneming duur komen te staan. Stel dat u in goud uitbetaalt dan kan de werknemer alsnog zijn loon in euro’s opeisen, terwijl hij het goud mag houden. De werknemer heeft wel slechts een half jaar de tijd om die eis bij u in te dienen.
Bank
contante betaling
De uitbetaling van het verschuldigde nettoloon kunt u contant doen of per bank, waarbij het in principe aan de werknemer is om deze keuze te maken. Maar in de praktijk volgen werknemers uiteraard de gebruikelijke gang van zaken bij de onderneming waar ze werken.
Bij contante betaling is de locatie waar dit gebeurt van groot belang. U mag de werknemer bijvoorbeeld niet midden op straat een envelop met daarin zijn nettoloon overhandigen. Contante betaling mag alleen plaatsvinden op de werkplek, in het bedrijfspand of bij de werknemer thuis.
Het meest gebruikelijke is echter dat de loonbetaling via storting of overschrijving op de bankrekening van de werknemer gebeurt. Let daarbij op dat u pas aan uw betalingsverplichting heeft voldaan op het moment dat het verschuldigde bedrag op de rekening van de werknemer staat bijgeschreven.
verplicht giraal uitbetalen
Zoals in paragraaf 1.3 al is aangegeven, wordt u per 1 januari 2016 verplicht om minstens het voor de werknemer geldende netto wettelijk minimumloon giraal uit te betalen. Aangezien de wet geen nettominimumloon geeft, gaat het bij dit nettoloon om het voor de werknemer geldende bruto wettelijke minimumloon, minus de verplichte en toegestane inhoudingen daarop zoals loonbelasting/premie volksverzekeringen, pensioenpremies en bedragen verschuldigd volgens een pensioenregeling voor aanvullende ANW- of aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Persoonlijk
aan ander dan werknemer
Ook al lijkt het logisch dat u het nettoloon aan de werknemer persoonlijk moet uitbetalen, is vermelding van deze verplichting toch belangrijk. Dit betekent dat u bij contante betaling de envelop met het loon dus niet aan een collega mag meegeven en dat bij betaling per bank de rekening (mede) op naam van de werknemer moet staan.
Er zijn echter bepaalde situaties waarbij u het nettoloon aan een ander dan de werknemer mag uitbetalen. Als de werknemer bijvoorbeeld onder curatele staat, moet u het loon aan de curator uitbetalen en dus niet aan de werknemer zelf. En bij overlijden van de werknemer moet u het verschuldigde loon aan zijn erfgenamen uitbetalen. Ga hierbij altijd goed na wie dat precies zijn!
De werknemer kan ervoor kiezen om u te machtigen om zijn loon aan iemand anders uit te betalen of om iemand anders te machtigen om zijn loon te ontvangen. Op elk gewenst moment heeft de werknemer echter de mogelijkheid om die machtiging weer in te trekken.